2024. április 25., csütörtök
NBA

Két nagyágyú sem elég

114:100-as diadalra vezette a Dallast a LeBron James fémjelezte Los Angeles Lakers otthonában Luka Dončić. A Mavericks ezzel visszavágott az egy hónappal ezelőtti vereségért, amikor a Lakers a csapatok texasi összecsapásán ünnepelt (110:119), egyúttal véget vetett a Lakers 10 meccses győzelmi sorozatának. Az utóbbi hetekben szárnyaló formában játszó Dončićot ugyan az első félidőben megállította Anthony Davisék kőkemény védekezése, ám a húszéves a pihenő után magára talált, és szenzációs játékát hozva teljesen uralta a parkettet. A Dallas a harmadik negyedet – többek között egy 17:0-s rohanással – 35:17-re nyerte, ebből a szlovén egymaga 16 pontot vállalt. Dončić a meccs végén hajszállal maradt el szezonbeli nyolcadik tripla duplájától, hiszen 27 pontja mellé 10 gólpasszal szolgálta ki szintén pazarul játszó társait, és a palánkok alatt 9 lepattanót fogott. A Lakersnél szokás szerint Davis (27 pont, 10 lepattanó, 2 gólpassz) és James (25-9-8) hozta a nagy számokat, de társaik keveset tettek hozzá a meccshez.

A másik Los Angeles-i (bajnokesélyes) gárda, a Clippers 150 pontot szórt a Washingtonnak (150:125), a hazai ponttermés majd felét Kawhi Leonard (34) és Paul George (31) szállította.

Marko Gudurić Memphise Minnesotában lépett parkettre, a szerb 8 ponttal vette ki részét a 115:107-es diadalból.

ABA-LIGA

Most nem a szerbek diktálnak

A regionális kosárlabdaliga idei szezonjában egyelőre alulteljesítenek a szerb nagycsapatok. Az eddigi 11 kiírásból nyolcat megnyerő Crvena zvezda (4) és Partizan (4) egyaránt váratlan vereségekbe szalad fordulóról fordulóra, és 9 kör után a tabellára tekintve az is elképzelhető, hogy – a torna történetében először – akár mindketten lemaradnak a négyes döntőről (igaz, a hajrára vélhetően összekapják magukat a most az európai kupákra figyelő gárdák).

A jelenlegi listavezető a montenegrói Budućnost, amely egyetlen vereséget számlál, a második pedig 7/2-es mérleggel a – horvát Cedevita és szlovén Olimpija klubok összeolvadása után alakult – Cedevita Olimpija. A meglepetésre harmadik szerb FMP, a szlovén Primorska (Koper) és a Partizan egyaránt 6/3-mal áll. A Zvezda, amely a hétvégén 75:64-re maradt alul a Cedevita Olimpija ellen, jelenleg 5/4-gyel a hatodik.