2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Nikola Grbić fogadja volt csapatát

RÖPLABDA

A romániai Galatiban november 6-án elszenvedett 3:0-s vereség után nagyon kevesen fogadtak volna arra, hogy az újvidéki Vojvodina röplabdázói veszik a Bajnokok Ligája selejtezőjének két fordulóját, és szerepelhetnek a csoportküzdelmekben. A Vojvodina azonban a visszavágón aranyszettel nyert, majd váratlanul simán, játszmaveszteség nélkül ütötte ki a fehérorosz Szoligorszkot, és ma már az F csoport 1. fordulójában játszhat. Az újvidékiek a lengyelországi Kędzierzynben a Zaksa csapatának vendégei, a mérkőzés egyik érdekessége pedig, hogy a lengyelek vezetőedzője Nikola Grbić, aki a 90-es évek elején a Vojvodinában is játszott, és minden idők egyik legjobb feladójaként tartják számon.

A lengyel csapat, amelynek sorait amerikai, francia, olasz és magyar (a bonyhádi Baróti Árpád) légiós is erősíti, a 18 órakor – portugál és svájci bírók közreműködésével – kezdődő mérkőzés kimondott esélyese.

TENISZ

Emlékérme Federer tiszteletére

A svájci kormány bejelentette, hogy Roger Federer képével díszített emlékérmét bocsát ki. Az ország történetében ez lesz az első alkalom, hogy élő személy részesül ilyen megtiszteltetésben.

Elsőként, januárban húszfrankos ezüst érme kerül forgalomba, majd később már ötvenfrankos arany érméhez is hozzá lehet jutni. A kormány indoklása szerint a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező valószínűleg Svájc legsikeresebb egyéni sportolója, egyben az ország tökéletes nagykövete. A húszfrankos érmén Federer lesz látható egykezes fonákütés közben. Az ezüst emlékérméből 55 ezret készítenek, az ára 30 svájci frank lesz.

TÉLI SPORTOK

Shiffrin beérte Moser-Pröllt

A Boston és Montreal között légvonalban félúton fekvő Vermont állambeli Killingtonban aratott győzelmével az amerikai Mikaela Shiffrin az öröklistán beérte a legendás osztrák Annemarie Moser-Pröllt, és a nők mezőnyében 62 diadallal az alpesi világkupában minden idők második legsikeresebbje lett. Már csak az idén visszavonult Lindsey Vonn áll előtte 82 győzelemmel, és a férfiakat is beszámítva még Ingemar Stenmark (86) és Marcel Hirscher (67) előzi meg.

Shiffrin vasárnap este 2,29 másodperces óriási előnnyel nyert a műlesiklásban egyetlen komoly vetélytársnak tűnő szlovák Petra Vlhová előtt, az összesítettben pedig, ahol többszörös címvédő, máris csaknem 200 pontos előnnyel vezet.

Lake Louise-ban az osztrák Mathias Mayer szuper-G-ben pályafutása 5. vk-győzelmét aratta, az olasz Dominik Paris pedig, akárcsak előző nap lesiklásban, újra második lett.

Vasárnap este a finnországi Rukában a síugrók második fellépése lett volna műsoron, de az erős szél miatt előbb a selejtezőt mondták le, majd a pontokért kiírt versenyt is.

SAKK

Kettős magyar siker az U18-as rapidsakk-Eb-n

Kettős magyar sikerrel zárult a 18 éven aluliak rapidsakk-Európa-bajnoksága Tallinnban.

A viadal honlapja szerint Kozák Ádám 7,5 pontos nagyszerű teljesítménnyel nyerte meg a kilencfordulós tornát, míg a második helyen Papp Levente végzett 6,5 ponttal.

Az észtországi versenyen 31-en indultak, a résztvevőknek minden partiban 15 perc plusz lépésenként 10 másodperc gondolkodási idejük volt.