2024. április 18., csütörtök

Határozatlan ellenzék

Az EP folytatja a hatalmi és az ellenzéki pártok közötti békítést

Az Európai Parlament küldöttsége, Vladimír Bilčíkkel az élen, az EP szerbiai jelentéstevőjével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, ma az ellenzék képviselőivel találkozott, míg egy nappal korábban a szerb államvezetés tagjaival egyeztetett. Az EP képviseletében az ellenzéki politikai tömörülésekkel megtartott tárgyaláson David McAllister, az EP volt szerbiai jelentéstevője, az EP Külügyi Bizottságának jelenlegi elnöke is részt vett. Az ellenzék részéről a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció és a Szabad polgárok mozgalma képviselői vettek részt az egyeztetésen. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Modern Szerbia értetlenségének, továbbá felháborodásának adott hangot, amiért az EP küldöttsége kizárólag az említett ellenzéki tömörülésekkel óhajtott tárgyalni, értékelésük szerint ennek tükrében megkérdőjeleződött az EP közvetítésével a szerbiai parlamentben zajló, hatalmi–ellenzéki párbeszéd értelme.

Az EP küldöttsége látogatása végén a belgrádi Tudományos-technológiai Park munkájával is megismerkedett (Fotó: Beta)

Az EP küldöttsége látogatása végén a belgrádi Tudományos-technológiai Park munkájával is megismerkedett (Fotó: Beta)

Konstruktív és hasznos volt a beszélgetés az EP küldöttségével, értékelte a Danas belgrádi napilap tudósítása szerint Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke és a Szövetség Szerbiáért (SZSZ) elnöklője. A pártkoalíció jövő héten is folytatja a párbeszédet az EP képviselőivel, ám egyáltalán nem biztos abban, hogy sikerül kieszközölni a 2020 tavaszán esedékes parlamenti választások elodázását, emelte ki a politikus, valamint leszögezte, hogy az már most biztos: az SZSZ nem másítja meg korábbi döntését és bojkottálja a választásokat. Vuk Jeremić külön kiemelte, hogy az SZSZ jövő héten az EP közvetítésével a köztársasági képviselőházban megtartandó hatalmi–ellenzéki párbeszéd következő fordulójában sem vesz részt.

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke a bojkott miatti sajnálkozását fejezte ki, szavai szerint kikényszerített döntésről van szó. Jó lenne, ha megteremtődnének annak a feltételei, hogy az ellenzék részt vegyen a választásokon, húzta alá Boris Tadić, hangsúlyozva, hogy az EP küldöttségét minden részletre kitérve tájékoztatta a szerbiai körülményekről. Az országban az elmúlt hét évben bizarr viszonyok uralkodtak el, a közvéleményt azóta mérgezik hazugságokkal, agresszióval és különböző kóros folyamatokkal, állapította meg Szerbia egykori államfője.

A Szabad polgárok mozgalma egyelőre nem határozott a választások bojkottjáról és a jövő heti párbeszédben is részt vesz, erősítette meg Natan Albahari, a politikai tömörülés nemzetközi titkára.

Az Egy az ötmillióból kezdeményezés mindeközben írásban kérte az EP küldöttségét, hogy december 12-én, amikor a szerbiai képviselőházban megtartják a következő „békítő találkozót”, az egyesület küldöttsége találkozhasson az EP képviselőivel. Az egyesület értékelése szerint az EP küldöttségének meg kellene ismerkednie álláspontjával, „mivel az egybeesik azoknak a polgároknak a véleményével, akik immár egy éve tiltakoznak Szerbia utcáin”.

Manfred Weber befejezve látogatását, nem kívánt részletekbe menően nyilatkozni az ellenzékkel folytatott tárgyalásról. Annyit azonban kifejtett, hogy az EP elindított egy folyamatot Szerbiában és ennek keretében decemberben több találkozóra is sor kerül a politikai pártok között, áll a politikus közleményében, amelyben ismételten kiemeli Szerbia európai integrációjának fontosságát. Szerbia integrációjának folyamatos lendületre van szüksége, nyomatékosította a politikus.