2024. április 25., csütörtök

Leválik a szerbiai villanyhálózatról a koszovói hálózat

A koszovói elektromoshálózat-üzemeltető (KOSTT) és az albániai villanyhálózat-operátor (OST) Tiranában megállapodást kötött a koszovói energiaszabályozó blokk létrehozásáról. Ezzel, mint Ilir Shala, a KOSTT végrehajtó igazgatója fogalmazott, Koszovó véglegesen elszakad a szerbiai villanyhálózattól, és az albániaihoz kapcsolódik. Shala szerint történelmi megegyezésről van szó, mivel Koszovó kilép a szerbiai villamosenergia-szabályozási zónából.

Az új AK blokk egy két részből álló szabályozó szervként működik majd, és mind műszakilag, mind gazdasági szempontból megkönnyíti a két rendszer működését – közölte honlapján a KOSTT.

A megállapodást az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (ENTSO) tudtával írták alá, és előfeltételét képezi a KOSTT független működésének. A dokumentum 2020 áprilisában lép érvénybe.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-irodájának igazgatója a hír kapcsán kijelentette: a koszovói villanyhálózat kiépítője és tulajdonosa Szerbia, és az energetikai Nagy-Albánia sohasem fog létrejönni. Szerinte a terepen egy ilyen megállapodást nem lehet megvalósítani, és a nemzetközi közösségnek az egész folyamatot le kell állítania, mielőtt még megrengetné az energiaügyi, sőt a politikai stabilitást is.