2024. április 25., csütörtök

Fenyőillatú gyógykezelés

Facsemetéket ültetnek a Vajdasági Klinikai Központ zöld övezetein

Az első Zöld hét keretében 79 facsemetét ültetnek el a tartományi egészségügyi központ épületeihez tartozó zöld övezeteken. Vajdaság-szerte 30 szociális, egészségügyi és oktatási intézmény is csatlakozott a tartományi kormány akciójához.

December 2-ától 6-áig tízezer facsemetét ültetnek el Vajdaságban. A hárs-, a nyár- és a nyírfákat, a feketefenyőket, tölgyeket, illetve a szivarfákat a Szerbia Erdői (Srbijašume) és a Vajdaság Erdői (Vojvodinašume) közvállalatok biztosították az akcióhoz. A közintézények területeinek fásításában Brankica Tabak környezetvédelmi titkárhelyettes is részt vesz.

Edita Stokić földbe helyezi az első feketefenyőt (Fotó: Tóth D. Lívia)

Edita Stokić földbe helyezi az első feketefenyőt (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A tartományi kormány fél évvel ezelőtt jóváhagyta azt a környezetvédelmi nyilatkozatot, amely többek között előirányozza a zöld területek megóvását és növelését is. Ennek értelmében a héten parkokban és közintézmények területein ültetünk facsemetéket.

A Tartományi Településrendezési, Építészeti és Környezetvédelmi Titkárság akciójához számos egészségház és kórház csatlakozott. Az első facsemetéket a Vajdasági Klinikai Központ dolgozói ültették el a rehabilitációs osztály épülete melletti parkban. Edita Stokić, a központ megbízott igazgatója feketefenyőt ültetett el.

– Számunkra több szempontból is fontos az akció. A fásítással egyrészt megszépítjük épületeink környékét, így kellemesebbé tesszük a betegeinknek az itt-tartózkodást. A zöld területek növelése egészségügyi szempontból is fontos, a város szennyezettségének a csökkentése ugyanis mindannyiunk jólétének az alapja. Nem mellékes az sem, hogy ezáltal környezetvédelmi célokat valósítunk meg.

A Vajdasági Klinikai Központ területén nagy értékű és -mértékű felújítások zajlanak, így a facsemetéket olyan zöld övezetekre ültetik, amelyeket a munkálatok nem érintenek. A feketefenyőkből juttatnak a központhoz tartozó, ám más helyen levő épületekhez is. A rehabilitációs és a radiológiai osztályokhoz közeli kisparkok mellett főként a ginekológiai és szülészeti osztály környékén fásítanak majd.