2024. április 19., péntek

Milyen tévécsatornákat néz(het)ünk?

A szabadkai kábeltévé-szolgáltatónál több kanális kegyvesztett lett

Habár sokszor sok helyen szó esett arról, hogy napjaink elsődleges médiuma az internet, és az olyan hagyományos felületeket mint a rádió, a televízió, valamint a nyomtatott sajtó, egyre kevesebben hallgatják, nézik, olvassák, bizony ez utóbbi médiumok jelentősége nem csökken olyan mértékben, mint ahogy első pillantásra tűnik. Mindezt bizonyítja az az elégedetlenségi hullám, amely a szabadkai kábeltévé-szolgáltató felhasználói körében tapasztalható az elmúlt napokban.

A szabadkai kábeltévé-szolgáltató, vagyis a KDS a Pošta-Net szolgáltatásait közvetíti a városban, és mint ilyen, számos háztartásnak biztosítja nemcsak a televíziócsatornák elérését, hanem az internetet is. A vállalat saját weboldalán október 31-én közölte a felhasználóival, hogy december elsejével kezdődően több csatornát eltávolítanak a kínálatukból, mivel nem sikerült szerződést hosszabbítaniuk az azok jogait birtokló céggel, a United Media Grouppal. Az alig két soros közlemény természetesen nem jutott el idejében a felhasználókhoz, akik vasárnap meglepődve tapasztalhatták, hogy olyan csatornák helyén, mint például a Sportklub, az elsősorban filmeket sugárzó Cinemania, a közéleti történésekkel foglalkozó N1, vagy éppen a gyermekeknek szóló Pikaboo helyén csupán fekete képernyő várja őket. A nézők elégedetlensége nyomán több szabadkai hírportál is foglalkozott a jelenséggel, és a cikkek olvasottsága, illetve a hozzászólások száma alapján kijelenthetjük, hogy jelentős számú polgártársunkat érintette a tévécsatornák sugárzásának ilyen módon történő megszüntetése. Többen azt a kérdést tették fel, hogy vajon a változtatások következtében csökken-e a hónap végén a számlán szereplő összeg, ugyanakkor a hozzászólások egy része a történtek politikai oldalára is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a kínálatból kivett N1 csatorna műsorai túlnyomórészt ellenzéki szellemben készülnek, illetve sokan felvetették azt is, hogy a közeljövőben szolgáltatót váltanak. Mindeközben december elsején egy újabb értesítés jelent meg a Pošta-Net weboldalán, miszerint az eredménytelen tárgyalások nyomán január elsejétől újabb csatornákkal lesz szegényebb a kínálat, és az új évben az Eurosport, a Discovery, az Animal Planet és a TLC műsorai nélkül maradnak a nézők.

A probléma egyébként nem csak a szabadkaiakat érinti, hisz a Pošta-Net szolgáltatásait az ország számos egyéb településén igénybe veszik.

A subotica.com internetes hírportál mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 végén hasonló eset történt, a Sportklub kanálisai akkor is egyik napról a másikra eltűntek a szolgáltató kínálatából, viszont akkor néhány hónap múltán megoldás született. Kérdés, hogy például az angol és a spanyol labdarúgó-bajnokság szerelmeseinek ezúttal lesz-e türelmük kivárni a megoldást.