2024. április 24., szerda

Ahol életre kelnek a bábok

Vasárnap este megnyílt a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozója

Idén a 85. évfordulóját ünneplő szabadkai Gyermekszínház ad otthont a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozójának. A három napig tartó rendezvénysorozat vasárnap délután kezdődött, amikor a közönség a Jadran színpadon megtekinthette az újvidéki Ifjúsági Színház Jack London A vadon szava című műve nyomán készült előadását, amely idén a 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon is versenyzett. Akkor Jakub Maksimovnak a legjobb rendezésért járó díjat ítélték oda, az előadásban szereplő Saša Latinović pedig színészi díjat kapott.

A Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozóját vasárnap este, a szabadkai Gyermekszínházban Miroslava Babić, a Szabadkai Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg:

A megnyitón vidám műsorral kezdődött el Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozója  (Fotó: Lukács Melinda)

A megnyitón vidám műsorral kezdődött el Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozója (Fotó: Lukács Melinda)

– Ez a találkozó legfőképpen a bábokról szól. A bábszínházak munkái nagyon fontosak, mert a gyermekek fejlődését szolgálják, miközben teljes körű élményt, szórakozást nyújtanak. A bábok mozognak és szinte életre kelnek. Ezáltal kedvesek lehetnek a gyerekeknek és magukhoz közelinek érzik őket. Az elmúlt 85 évben a szabadkai Gyermekszínház magas színvonalú produkciókat hozott létre, számos jelentős díjat kapott, előadásain több generáció nőtt fel. A szabadkai Gyermekszínház 1993-ban létrehozta a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált, amelyet világszerte óriási érdeklődés övez. A fesztiválra sok társulat jelentkezik a világ minden tájáról, alig várják, hogy itt szerepeljenek és utána újból visszatérjenek. Ez a városunk számára is jelentős, hiszen felrajzolja a bábszínházak világtérképére. A fesztivál által a szabadkai közönség betekintést nyerhet a világ bábszínházainak új produkcióiba. Szabadkának nagyon fontos a Gyermekszínház munkája, mert a gyerekek itt találkoznak először a színházzal, itt szeretik meg először a művelődést, és innen kerülnek ki a következő színházkedvelő generációk – hallottuk Miroslava Babićtól.

Ahogyan azt Árokszállási S. Mártától, a szabadkai Gyermekszínház igazgatójától megtudhattuk, a találkozón kilenc produkciót tekinthet meg a közönség, ebből hét a versenyprogramban kapott helyet – mivel hivatalosan ennyi bábszínház működik Szerbiában – kettő pedig versenyen kívüli előadás:

– A találkozó minden évben más városban zajlik, idén Szabadkán, főleg azért is, mert színházunk fennállásának 85. évfordulóját is ünnepli. Nagyszerű, hogy sikerült összehozni a két jubileumot. Ezen a fesztiválon kizárólag bábelőadások láthatóak. A bábok nagyon fontosak és egész életre szóló meghatározó élményt nyújthatnak a gyerekkorban. Nagyon érdekes figyelemmel kísérni országunk gyermekszínházait, hogy jelen pillanatban épp mire hívják fel a gyermekek figyelmét, hiszen a fesztiválon új előadásokat láthatunk. A belépés minden esetben díjtalan. Köszönetet mondanék a támogatásért elsősorban Szabadka Városnak, továbbá mindenkinek aki hozzájárult ahhoz, hogy a találkozó jó házigazdái lehessünk – mondta Árokszállási S. Márta.

Az ünnepi műsort követően a közönség megtekinthette a boszniai Szerb Köztársaság gyermekszínházának Timotej a medvebocs című vendégjátékát. A találkozó kedden ér véget, 10 órától a Gyermekszínházban nagybecskereki, 12-től a Kosztolányi Dezső Színházban niši, 17 órától ismét a Gyermekszínházban belgrádi előadást láthatnak a nézők. A díjak átadására 19 órakor kerül sor, ekkor a közönség megtekintheti a szegedi Kövér Béla Bábszínház Holdodiglan című vendégjátékát is.