2024. március 29., péntek

Még a fáról is kolbász lógott

Adorjánon szombaton megtartották a IX. Hurka- és Kolbászfesztivált

A Tisza-parti kistelepülésen hagyományos disznóöléssel kezdődött reggel a fesztivál a Kontakt cég udvarában. A régi szokásokhoz híven szalmával pörköltek, majd a versenyző csapatok megkapták a hurkához és a kolbászhoz szükséges alapanyagot, ami csapatonként öt kiló hurkának való belsőségből és öt kiló kolbásztöltelékből állt. Az idén 132 csapat jelentkezett a megmérettetésre, ami új rekordnak számít.

Hagyományosan, szalmával pörkölték a disznót(Gergely Árpád felvétele)

Hagyományosan, szalmával pörkölték a disznót(Gergely Árpád felvétele)

Borsos Csaba, a fesztivál megálmodója a kezdetekben még nem is gondolta, hogy  idővel ilyen színvonalas rendezvényt tudnak életre hívni, ugyanis csaknem tízezer ember fordult meg a fesztivál napján Adorjánon.

– Az első fesztivált 2012. január utolsó szombatján szerveztük meg, nagy örömünkre jól sikerült, így nem is volt kérdés, hogy folytatni fogjuk. A dátumon korrigáltunk kicsit, és még abban az évben november végén megszerveztük a második Hurka- és Kolbászfesztivált. Ahhoz kötöttük a rendezvény időpontját, hogy november végén van András napja, és a régi hagyományok szerint András-napkor kezdődtek valamikor a disznóvágások – tette hozzá Borsos Csaba.

A fesztivál remek hangulatban telt, és a tizenegy tagú zsűrinek is nehéz feladat volt kiválasztani a legjobb hurkát és kolbászt.

–  A zsűrizés során a kolbásznak a keménységét vizsgáltuk, a színét és az ízét. Több mint százharminc kolbászt és hurkát kellett megkóstolnunk, és mondhatni, hogy nehéz dolgunk volt – mondta Varbai András, a zsűri elnöke.

A zsűri tagjai terepszemlén(Dávid Csilla felvétele)

A zsűri tagjai terepszemlén(Dávid Csilla felvétele)

– Véleményem szerint a jó kolbász készítésekor arra kell törekedni, hogy ne legyen száraz, mi tíz kilogramm kolbászhoz teszünk két kilogramm zsírt és nyolc kilogramm tiszta húst. Kell bele só, bors, kevés kömény, fokhagyma és nagyon jó minőségű törött paprika – mondta Varbai András.

A legjobb hurka- és kolbászkészítők értékes ajándékokban részesültek. A zsűri értékelése alapján a legjobb kolbászt a Pándi Hagyományörzők csapata készítette, másodikként végzett a martonosi Telek Paprika csapata, a harmadik helyezést pedig a pándi önkormányzat tudhatja magáénak. A legjobb hurka készítőinek a pándi önkormányzat csapatának tagjai bizonyultak, másodikként a nagykátai Csikós család, harmadikként pedig a zentai Gulyás Zoltán csapata végzett a versenyen.

A fesztivál legjobb hurkáját és legjobb kolbászát a magyarkanizsai Csikós Pálinkafőzde hattagú csapata készítette el, amely először szállt versenybe a fesztiválon. A csapat egyik tagja, Novák Imre elmondta, hogy mindenki kivette a részét a munkából, és szívüket, lelküket beleadva készült el a nyertes étel.

– A kolbászhoz sertéshúst és szalonnát használtunk, amit sóval, paprikával, fokhagymával és kevés borssal ízesítettünk, a hurkát bensőségekből, kevés húsból és szalonnából állítottuk össze, és sóval, borssal fűszereztük – mondta Novák Imre.

Az adorjáni rendezvényen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is, aki örömmel állapította meg, hogy a fesztivál évről évre fejlődik.

– Elég csak körülnézni és elég visszagondolni arra, hogy ez már a kilencedik  rendezvény. Azt látom, hogy évről évre gazdagabb, és egyre vonzóbbá válik, nemcsak itt a falubelieknek és a magyarkanizsaiaknak, hanem az egész környéknek. Azt gondolom, hogy ez egy olyan nappá nőtte ki magát, amiről az emberek számot vezetnek, amikor kezdődik a disznótoros szezon, akkor mindenki tudja, hogy Adorjánon egy ilyen gyönyörű szép rendezvény kerül megszervezésre. Ez a rendezvény nem csak helyi eseményként, hanem a közösségépítés szempontjából is nagyon fontos. A szervezők sok energiát fektetnek bele, és hatalmas tömeget mozgatnak meg ezzel a rendezvénnyel, az emberek jól akarják érezni magukat, és ez a fontos – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Délelőtt a lakodalmas zenekarok szórakoztatták a közönséget, majd a délután folyamán a jó hangulatról magyarországi sztárvendégek gondoskodtak. Fellépett az Apostol együttes, Győzike és Keresztes Ildikó is, hatalmas tömeget vonzva a Kontakt cég udvarába. Az egész napos rendezvényen ingyenes friss hurka és kolbász, valamint gazdag kirakodóvásár várta a fesztiválra látogatókat.