2024. április 20., szombat
XXIV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Felemás hétvége

A magyarok mérlege eddig egy győzelem, egy vereség – Szerbia magabiztosan nyitott

A magyar válogatott a Kumamotóban zajló női kézilabda-világbajnokság nyitófordulójában meggyőző játékkal 39:15-ös diadalt aratott Kazahsztán felett, majd vasárnap 29:25-re kikapott Spanyolországtól. A szombati kötelező győzelmet követően második mérkőzésén nagyon sokat hibázott Kim Rasmussen együttese, rengeteg pontatlanság csúszott a játékukba, hamar többgólos hátrányba kerültek, amit a fiatal csapat a folytatásban sem tudott megoldani. A kapitány hiába próbálkozott különféle felállással és taktikai elemekkel, a spanyolok nem engedtek, végig kezükben tartották az irányítást.

A spanyolok jól kihasználták, hogy nyomás alatt játszott a fiatal csapatom, végig előttünk jártak. Bármit is találtunk ki, mindig belehibáztunk, az ellenfél nagyon hatékonyan támadott, nem tudtuk megállítani. Próbálkoztunk sok mindennel, de elbuktunk, megérdemelték a győzelmet. Jó lecke volt, ez is a sport része” – értékelt a találkozót követően Rasmussen, majd hozzátette, régen cserélt és variált ennyit, de sehogy sem találta a nyerő formációt.

A magyarok holnap Montenegró ellen lépnek pályára, a győzelem gyakorlatilag kötelező, ha életben szeretnék tartani továbbjutási reményeiket – a csoportból az első három helyezett folytathatja a középdöntőben.

A szerb válogatott egy mérkőzést játszott a hétvégén, Ljubomir Obradović lányai 32:25-re legyőzték Angolát. A vb-rajt senkinek sem könnyű, ráadásul nem a leggyengébb ellenféllel kezdtünk. Az angolai játékosok rendkívül erősek, egész más a testfelépítésük, mint az európai kéziseknek. Elemeztük a játékukat, tudtuk, hogy leginkább a beállójukat erőltetik majd, szerencsére ebben a legtöbbször sikerült megakadályoznunk őket, így nem tudtak eredményesen támadni. Könnyebb győzelemre számítottam, bár a kezdeti izgalom jelentősen rányomta a bélyegét a találkozóra. Ennél felszabadultabb és pontosabb játékra számítok a folytatásban” – nyilatkozta Obradović.

A vb eddigi meglepetéscsapata egyébként egyértelműen Dél-Korea válogatottja, amely a nyitányon megverte a címvédő franciákat (29:27), a folytatásban pedig 26:26-os döntetlent játszott a dánokkal.

Eredmények, A csoport, 1 forduló: Szerbia–Angola 32:25, Hollandia–Szlovénia 26:32, Norvégia–Kuba 47:16. Az állás: Norvégia, Szerbia és Szlovénia 2, Angola és Kuba 0 pont. B csoport, 1. forduló: Németország–Brazília 30:24, Franciaország–Dél-Korea 27:29, Dánia–Ausztrália 37:12. 2. forduló: Brazília–Franciaország 19:19, Ausztrália–Németország 8:34, Dél-Korea–Dánia 26:26. Az állás: Németország 4, Dánia és Dél-Korea 3, Franciaország és Brazília 1, Ausztrália 0 pont. C csoport, 1. forduló: Montenegró–Szenegál 29:25, Románia–Spanyolország 16:31, Magyarország–Kazahsztán 39:15. 2. forduló: Kazahsztán–Montenegró 21:30, Spanyolország–Magyarország 29:25, Szenegál–Románia 24:29. Az állás: Spanyolország és Montenegró 4, Magyarország és Románia 2, Szenegál és Kazahsztán 0 pont. D csoport: Japán–Argentína 24:20, Oroszország–Kína 26:11, Svédország–Kongói DK 26:16. Az állás: Oroszország, Svédország és Japán 2, Argentína, Kongói DK és Kína 0 pont.