2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS

Felkészülten a szőnyegen

Fábián Orsolya sikeresen szerepelt a szerb és a magyar országos bajnokságon is

A birkózásra még mindig kevésbé tekintünk női sportágként, pedig vannak olyan lányok, akik ezt választják. Köztük vanFábián Orsolya is, a magyarkanizsai Potisije Birkózóegyesület tagja, aki nemrég a Čačakon megrendezett szerbiai országos bajnokságról és a Tatabányán megtartott magyar országos bajnokságról is aranyéremmel tért haza. A sportágról, a sikerekről és arról beszélgettünk, hogy mennyire nehéz helytállni női birkózóként.

Miért választottad a birkózást?

Édesapám birkózóedző, és a nőverem is ezt a sportot űzi, tehát számomra kézenfekvő volt, hogy ezt a sportot fogom választani. Gyerekkoromban elmentem velük az edzésekre. Kilenc-tíz évesen úgy döntöttem, én is belekezdek. Azóta nagyon megszerettem ezt a sportot.

Mit szólt a környezeted, amikor elkezdtél ezzel a sportággal foglalkozni?

Előtte két évig cselgáncsoztam. Ezt a család és a környezetem is elég jól fogadta. A birkózás valamivel keményebb sport. Amikor új emberekkel ismerkedek meg, és a beszélgetés során kiderül, hogy birkózok, mindig meglepődnek. Általában mindenki pozitívan fogadja, és érdeklődnek, hogy miért választottam ezt a sportot.

Édesapád az edződ. Milyen együtt dolgozni vele?

Ennek van pozitív és negatív oldala is. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, mindent megbeszélünk. Édesapám mindenben segít és támogat. A negatív oldala az, hogy az apai és az edzői ösztönök összekeverednek. Ebből néha kisebb-nagyobb viták alakulni ki. Jó, hogy ő az edzőm, és nem szeretném, ha ez másképp lenne.

Mennyire tudod összeegyeztetni az edzéseket a tanulmányaiddal?

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba járok. A tanárok toleránsak, és segítenek, amiben tudnak. Nehéz, mivel mindennap buszozok Magyarkanizsára. Mindennap edzésre járok. Délután és edzés után tanulok. Össze lehet egyeztetni, csak néha egy kicsit bonyolult.

A közelmúltban a szerb és a magyar országos bajnoki címet is megnyerted. Mennyire voltak nehezek ezek a megmérettetések?

Sokat készültünk ezekre a versenyre. Egész nyáron edzettünk és edzőtáborban voltunk, s ez sokat segített. Sokszor mondjuk azt, ha nehéz az edzés, könnyű a verseny. Ez erre az időszakra is igaz volt, hiszen mindkét országos bajnokságot kemény munka előzte meg.

Ugyanabban a klubban versenyzel a nővéreddel, Annával. Mennyire tudjátok egymást motiválni?

Maximálisan, főleg az utóbbi időszakban. Én nehezebb súlycsoportban versenyzek, mint ő. Amikor itthon van, sokat edzünk együtt. Egymás versenyére is eljárunk, és amennyire csak tudjuk, motiváljuk egymást.

Mennyire nehéz helytállni a szerbiai és a magyarországi mezőnyben?

Magyarországon sokkal nagyobb a konkurencia, Szerbiában jóval kevesebb női birkózó van. Ott sokkal nehezebb versenyezni, mint itt. Azt vettem viszont észre, hogy Szerbiában is egyre több lány érdeklődik a sportág iránt. Ha Európa szintjén nézzük, elég sok tehetséges női birkózó van, már az én korosztályomban is.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

A két magyar bajnokságon elért eredményemre. Magyar állampolgárként lehetőségünk van indulni a magyar bajnokságon. Ezért nem kellett átigazolni, tehát a magyarkanizsai Potisije színeiben indulok a magyar bajnokságokon is. Ennek nagyon örülök. Kihívásnak éreztem, hogy két országban is meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek. Korábban a serdülő, idén pedig a kadét korosztályban sikerült nyernem. Remélem, hogy a nemzetközi és a világversenyeken is sikerül hoznom ezt a formát.

Mik a terveid? Jövőre milyen versenyekre készülsz?

Szeretnénk eljutni a Balkán- és a mediterrán bajnokságra. Mindkettő Görögországban lesz. Emellett a világbajnokságra is készülünk, amelyet Magyarországon rendeznek meg augusztusban.