2024. április 20., szombat

Világemlékezet vándorai

Zomborban mutatták be Vasagyi Mária új regényét

A minap a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtár gyermekosztályának rendezvénytermében tartották Vasagyi Mária író Cézár című kötetének bemutatóját. A Világemlékezet vándorai című esten a regény szerzőjével Beszédes István költő, a könyvet megjelentető zEtna Kiadó vezetője, Döme Szabolcs író és Wilhelm József történész, író beszélgetett.

Az est elején Wilhelm József beszélt a rendezvényt kísérő fotókiállításról, amely Stock János doroszlói alkotó képeit tartalmazta. Egyebek mellett elhangzott:

,,Stock János képei nem csupán a jelenünk dokumentumai, hanem a mai világ értékrendjének, pontosabban fogalmazva, inkább az értékek nélküliségének a szószólói. A fényképeken gyakran megelevenednek létünk ellentmondásai, az élet groteszk, cinikus pillanatai. Képeinek van egy misztikusabb, elvontabb vetülete is. Ez nem más, mint a művészi játékosság a fényekkel, a mozgással, valamint a megörökített személyek karakterének kidomborítása…”

Beszédes István, a zEtna vezetője a Kiadó zombori szerzőit méltatta. Vasagyi Mária és Fekete J. József alkotói tevékenységét, írói kifejezésmódját egyaránt kiemelkedőnek nevezte.

A Cézár című kötet felett kialakult beszélgetésen több témakört érintettek. Elhangzott, özönvíz, illetve felhőszerű szövegfolyamról van szó. Wilhelm József kérdésére, hogy mi ösztönözte a szerzőt a regény megírására, Vasagyi azt válaszolta, minden könyvével tulajdonképpen elgondolkodtatni kívánja az olvasót, a dolgok, a világjelenségek mélyebb értésére szeretné ösztönözni az embereket.

Döme Szabolcs azt firtatta, hogy az írónő szerint melyek a jelenkor legégetőbb társadalmi problémái. Vasagyi Mária válaszában kifejtette, a hatalmas egész tönkretétele zajlik, szabadsághiányos időket élünk és az ember sajnos nem tanul a történelemből, nem szívleli meg annak tanulságait.

Wilhelm József tolmácsolásában részletek hangoztak el a regényből. Zenei produkcióval közreműködtek a zombori Veljko Petrović Gimnázium tanulói, Galac Dóra, Kovács Krisztina és Szladek Laura. A helyszínen megvásárolható volt a bemutatott Vasagyi-kötet, és további zEtna-kiadványok is kaphatóak voltak.

Az esemény társszervezője a Bieliczky Károly Városi Könyvtár volt. A zEtna-rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap.