2024. április 25., csütörtök

Nagy Imre dolgozószobájában

Vajdasági magyar diákok budapesti tanulmányi kirándulása

November végén az ’56-os Műhely Civilszervezet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatásával Az 1956-os forradalom és a rendszerváltás Magyarországon címmel szervezett történelmi vetélkedőt középiskolásoknak, amelyen a szabadkai Svetozar Marković gimnázium, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola és a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola diákjai mérték össze tudásukat. A versenyen részt vevő diákok felkészítő tanáraikkal együtt szombaton egy egész napos tanulmányi kiránduláson vehettek részt Budapesten, ahol felkeresték a Nagy Imre- emlékházat és meglátogatták a Csodák Palotája elnevezésű tudományos élményközpontot. A kirándulást Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke, a NIT országos elnökségének tagja szervezte, aki a következőket nyilatkozta lapunk számára:

– A fiatalok megismertetése az 56-os forradalom történéseivel számunkra nemcsak a vetélkedőre való felkészülés ideje alatt fontos, hanem ilyen szakmai tanulmányutak szervezése is, amely során közelebb hozzuk a diákok számára, már-már kézzel fogható közelségbe 56-ot, mivel a Nagy Imre-emlékházban megismerhetik mártír miniszterelnökünk életútját képeken, régi filmfelvételeken és személyes tárgyain keresztül. Megismerhetik dolgozószobáját, utolsó beszédét egy régi rádiókészüléken keresztül. Ezek mind-mind örök emléket hagynak a fiatal felnövekvő generációban, és október 23-án minden évben emlékezni fognak 56 hőseire. A mi feladatunk ennek az útnak a megteremtése, hogy 56 szellemisége megmaradjon Vajdaságban – mondta Kudlik Zoltán.

A csoportot szállító autóbusz Szabadkáról indult a kora reggeli órákban. A budapesti kirándulás első állomása az Orsó utcában található Nagy Imre-emlékház volt, amely épületben Nagy Imre 1949-től egészen 1956. november 4-éig élt és dolgozott. A csoportot Fodor Fanni, az emlékház történész-muzeológusa fogadta, aki röviden ismertette Nagy Imre életútját. Többek között felvázolta a Rákosi-diktatúra kiépülésének folyamatát, Nagy Imre 1953 és 1955 közötti miniszterelnökségét és forradalomban játszott szerepét. Az ismertető után a diákok egy tesztet töltöttek ki, amelyben Nagy Imréről és a forradalomról szóló kérdések szerepeltek. A diákok a válaszokat az emlékházban található érintőképernyős asztalokon és tablókon találhatták meg. A teszt kitöltése után Nagy Imre dolgozószobájába vonultak, és meghallgatták a mártír miniszterelnök utolsó beszédét, amelyet halálos ítélet kimondása után mondott el.

A Nagy Imre-emlékház után a kirándulás az óbudai Csodák Palotájában folytatódott. Az élményközpontban, ahol a diákokat különböző interaktív játékok, logikai feladványok, érintőképernyős játékasztalok várták. Ezek segítségével élményszerűen szerezhettek tudást a csillagászat, a fizika, a kémia vagy éppen a biológia világából. A Csodák Palotájában többek között láthatták Newton almáskertjét, a tudósok csarnokát vagy éppen a galaxis rendezvénytermet, de jegyet válthattak 5D-s és 9D-s filmvetítésre is. A Csodák Palotája után a kirándulók tiszteletüket tették Nagy Imre szobránál, amelyet nemrégiben helyeztek át a Vértanúk teréről a Jászai Mari térre. Végül a tanulmányút a Vörösmarty téri adventi- és karácsonyi vásáron tett sétával ért véget.