2024. április 24., szerda

Az iraki kormányfő ment, a tüntetők maradtak

Ígéretét betartva benyújtotta lemondását szombaton a parlamentnek Adil Abdel-Mahdi iraki miniszterelnök. Távozása ellenére halálos áldozatokat követelő tüntetések voltak az országban.

Adil Abdel-Mahdi iraki kormányfő még pénteken jelezte távozási szándékát, majd másnap a parlamentnek be is nyújtotta a lemondását. Döntését indokolva megjegyezte: azért válik meg hivatalától, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson, illetve az ország ne sodródjék erőszakba és káoszba.
A parlament tegnap (lapzártánk után) tartott rendkívüli ülésén választotta meg az utódját.
Abdel-Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépésére a hetek ót tartó kormányellenes tüntetések kényszerítették, amelyekben már négyszáznál több ember vesztette életét, és ezernél is többen sebesültek meg. Csak a múlt csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Távozási szándékának kinyilvánítása előtt Abdel-Mahdi jelezte: hivatali utódja megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként látja el teendőit. „Jó dologról van szó, ugyanis mindez azt mutatja, hogy nem vagyunk többé diktatúra, a kormányok pedig lemondanak, ahogy az demokratikus országokban szokás” – hangoztatta.
A tüntetők üdvözölték az általa vezetett kormány lemondását, ám továbbra is azt hangsúlyozták, hogy nem elégednek meg ennyivel. A megmozdulások résztvevői az általuk korruptnak mondott politikai rendszer egészének reformját követelik. Azzal érvelnek, hogy a jelenlegi rezsim szegénységben tartja őket, és nem enged lehetőséget a társadalmi felemelkedésre.
Politikai elemzők szerint Abdel-Mahdi befolyásos iraki vallási vezetők nyomására nyújtotta be lemondását. Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja a napokban fölszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy különbséget kell tenni a békés és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között. Önmérsékletre intette a tüntetőket is.

A szintén befolyásos Moktada asz-Szadr síita vallási vezető, aki részben támogatja a tüntetők törekvéseit, azonban a tiltakozások folytatására szólított fel. Kijelentette: a következő miniszterelnököt népszavazással kellene megválasztani öt jelölt közül.

Abdel-Mahdi távozása és asz-Szisztáni ajatollah kérése ellenére Irakban a hétvégén is folytatódtak az erőszakos tüntetések. Hatósági forrásokra hivatkozó médiahírek szerint szombaton legalább két ember meghalt, és 26-an megsebesültek a tüntetéseken. Bagdadban 11 tüntető szerzett sebesüléseket, amikor a rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy a tömeg behatoljon a külföldi nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyt adó „zöld zónába”. A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be ellenük.

A síiták szent városában, a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben két tüntetőt lőttek le, tizenötöt pedig megsebesítettek a rendőrök. A tiltakozók felgyújtották a városban található Hakím szentély bejáratát. A rendőrség itt is könnygázt vetett be oszlatásukra.

Vasárnap is tiltakoztak több városban a korrupció, az Irán befolyása alatt álló rezsim és a magas munkanélküliség ellen. Bagdadban a tüntetők megpróbálták megközelíteni a parlamentet és a kormányzati létesítményeket, ám a rendőrség ismét a tömegbe lőtt. A fővárosi incidensben egy tiltakozó meghalt, tíznél több megsebesült.