2024. április 25., csütörtök

A jövő héten a választásról

Módosítják a politikai aktivitások finanszírozásáról szóló törvényt is

A köztársasági parlament képviselői miután befejezik a múlt héten elkezdett adótörvényekről szóló vitát és elfogadják a napirenden szereplő törvénymódosításokat, a jövő héttől már a választási hangulatról folytatnak vitát. Maja Gojković, a parlament elnöke ugyanis jövő hétfőre, vagyis december 9-ére hívta össze azt az ülést, amelynek a napirendjén többek között a választási környezettel foglalkozó törvény módosítása is szerepel.

Napirenden lesz a politikai aktivitások finanszírozásáról szóló törvény módosítása is, akárcsak a korrupció megfékezésével foglalkozó törvényé, ezenkívül a Korrupcióellenes Ügynökséggel foglalkozó törvény, illetve a közvállalatokról szóló törvény is napirenden szerepel.

Az ombudsmanhelyettes személyéről is döntenek, a köztársasági ombudsman ugyanis beterjesztette a helyetteséről szóló rendelkezés módosítását.

Napirenden szerepel majd a Szerbia és az Eurojust közötti megállapodás is, amit a kormány nyújtott be a köztársasági képviselőházhoz. Az Eurojust az Európai Unió által 2002-ben létrehozott szervezet, amely ösztönzi és javítja a tagállamok igazságügyi hatóságai közötti koordinációt a határokon átnyúló és szervezett formában elkövetett bűncselekmények esetében folytatott nyomozás és büntetőeljárás terén.