2024. április 26., péntek

„Az EU Szerbia barátja”

Az Európai Néppárt támogatja Szerbia mielőbbi integrációját

Szerbia európai uniós integrációjáról tárgyalt ma Belgrádban Aleksandar Vučić köztársasági elnök Vladimír Bilčíkkel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével. A felek ezt követően megtartott együttes sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić Szerbia európai uniós törekvéseiről biztosította a közvéleményt, kifejezve reményét, hogy az ország hamarosan új tárgyalási fejezeteket nyithat meg. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint az államfő mindehhez azt is hozzátette, hogy az EU tagállamai már nem sokáig odázhatják el az állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy miként képzelik el az európai közösség jövőjét.

Sem Fabrizi, Vladimír Bilčík és Manfred Weber (Fotó: Beta)

Sem Fabrizi, Vladimír Bilčík és Manfred Weber (Fotó: Beta)

Szerbia négy tárgyalási fejezetet készített elő azzal a céllal, hogy ezek megnyíljanak a  következő kormányközi konferencián – emelte ki a folytatásban a szerb államfő, és hozzátette, tisztában van azzal, hogy legfeljebb egy, esetleg két fejezet nyílhat meg.

– Persze nem tudhatom, hogy az EU akár egy fejezetet is megnyit-e, vagy végül egyet sem. Az is megtörténhet, hogy valamikor máskor, esetleg most, két fejezet nyílik meg. Mi négyet készítettünk elő, de tudjuk, hogy nem vagyunk azon a szinten, hogy ezek mindegyike megnyíljon. Tudjuk, hogy vagy egy sem nyílik meg, vagy legfeljebb egy, esetleg kettő – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az N1 TV tudósítása szerint a hármastalálkozón az emberi jogokról, a demokráciáról és a sajtószabadságról is szó volt.

Aleksandar Vučić utóbbi témához kapcsolódóan közölte: megértette és tudomásul vette az európai parlamenti politikusok ehhez kapcsolódóan felsorakoztatott észrevételeit. Ennek tekintetében jelenleg egyebek mellett az a legfontosabb, hogy a jövőre esedékes parlamenti választásokig sikerüljön megteremteni a megfelelő légkört megtartásukra – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

TÖRTÉNELMI BAKLÖVÉS

Manfred Weber az EU Szerbia iránti baráti érzéseiről biztosította a szerb államfőt és a szerbiai közvéleményt. Mint hozzátette, ebből kifolyólag az EU mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbia európai jövőjét kézzel foghatóvá és hitelessé tegye. Az Európai Néppárt számára Szerbia európai jövője egyértelmű és vitathatatlan – emelte ki a folytatásban a képviselői csoport vezetője. Szerinte ez a kijelentés a térség országai számára is jelzésértékkel bír.

Manfred Weber: Egyértelmű Szerbiának és államvezetésének a felkészültsége és elszántsága az EU-tagság tekintetében (Fotó: Beta)

Manfred Weber: Egyértelmű Szerbiának és államvezetésének a felkészültsége és elszántsága az EU-tagság tekintetében (Fotó: Beta)

– Az Európai Tanács legutóbbi döntése, miszerint Észak-Macedóniával és Albániával nem kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások, hatalmas történelmi tévedésnek minősül, amely kártékony az EU bővítése és a térség stabilitása szempontjából. Az EU nem odázhatja el a szükséges lépések megtételét, hiszen saját maga is kihívásokkal és reformtevékenységet igénylő nehézségekkel kényszerül szembesülni – taglalta Manfred Weber.

Szerbia és államvezetésének felkészültsége, továbbá elszántsága az EU-tagság tekintetében egyértelmű – ekképpen válaszolt a sajtótájékoztató folytatásában az Európai Néppárt első embere az EP-ben arra az újságírói kérdésre, hogy mikor és hány tárgyalási fejezetet nyithat meg az ország.

Az EP küldöttsége később a nap folyamán Maja Gojkovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével és Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel találkozott. Az előzetes bejelentések értelmében Manfred Weber és Vladimír Bilčík ma az ellenzék képviselőivel is tárgyalhat.

SEMMI SEM BIZTOS

Mindezzel egyidejűleg a Večernje novosti napilap olyan értesülések birtokába jutott, hogy jelenleg kétséges a decemberben esedékes kormányközi konferencia megtartása is. A belgrádi napilap, az Európai Tanács bennfenteseire hivatkozva, közölte, hogy elsősorban Franciaország ellenzi a kormányközi konferencia megtartását, de már más országok is osztják ezen álláspontját. A neve elhallgatását kérő bennfentes szerint sok minden függ a bővítési munkacsoport napokban tartandó ülésétől. Ha ezen sikerül megmásítani bizonyos tagállamok álláspontját, decemberben megtarthatják a kormányközi konferenciát, amelyen legfeljebb egy, esetleg két tárgyalási fejezet nyílhat meg – nyilatkozta a bennfentes, míg az éppen aktuális elnöklő Finnország szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, hogy az ország vezetői mindent megtesznek a kormányközi konferencia megtartása és a fejezetek megnyitása érdekében.

Az időzítés jelenleg azért különösen rossz, mert a párizsi és a berlini vezetés kezdeményezése nyomán december 12-én és 13-án tartják meg a Konferencia az EU jövőjéért elnevezésű rendezvényt – írja a Novosti, kiemelvén, hogy ez lesz az első érdemi lépés az EU belső reformfolyamatának témájában.

Az EU intézményrendszerén belül továbbra is megoszlanak az álláspontok a bővítéspolitikával kapcsolatban. Tanja Fajon, az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Küldöttség társelnöke néhány nappal ezelőtt újfent tárgyalási fejezetek megnyitására szólította fel az EU-t Szerbia vonatkozásában.

– Felszólítom az Európai Tanácsot, hogy folytassa az Unió bővítését és ennek jegyében nyisson meg újabb tárgyalási fejezeteket Szerbiával. Ez jelzésértékű lenne nemcsak Szerbia, hanem a nyugat-balkáni térség többi országa számára is. Fontos, hogy a térség országai a reformfolyamatok elkötelezettjei maradjanak – fogalmazott Tanja Fajon.

Alig két héttel ezelőtt, amikor az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa (GAC) Franciaország az EU bővítéspolitikájának reformjára vonatkozó javaslatát tárgyalta meg, Amélie de Montchalin francia Európa-ügyi miniszter kifejtette: országa nem a játékszabályokat változtatná meg, ezzel megnehezítvén a csatlakozás folyamatát, hanem olyan mechanizmusokat foganatosítana, amelyek hatékonyabbá tennék a csatlakozást, valamint konkrét hasznot eredményeznének a tagjelölt országok lakossága számára.