2024. március 29., péntek

Zöld(ebb) Vajdaság

Vajdaság-szerte tízezer facsemetét ültetnek el az első Zöld hét keretében

A tartományi kormány épülete mögötti parkban tíz hársfát ültettek el, és ezzel hivatalosan is megkezdődött az első Zöld hét Vajdaságban. A december 2-ától 6-áig tartó akció keretében az állami tulajdonban levő közterületeken tízezer facsemetét ültetnek el a tartományban.

A tartományi kormányfő nyilatkozik a sajtó képviselőinek, mellette balról Vladimir Galić környezetvédelmi titkár (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormányfő nyilatkozik a sajtó képviselőinek, mellette balról Vladimir Galić környezetvédelmi titkár (Fotó: Ótos András)

A Zöld hét akcióhoz a helyi önkormányzatok mellett 30 vajdasági közintézmény is csatlakozott, így a napokban a tartomány által alapított szociális, egészségügyi és oktatási intézmények területein jelképesen megkezdődött az újraerdősítés folyamata. A facsemetéket a Szerbia Erdői (Srbijašume) és a Vajdaság Erdői (Vojvodina Šume) közvállalatok biztosították – mondta Kókai Roland, a tartományi közvállalat igazgatója.

– A Vajdaság Erdői Közvállalat négyezer facsemetét ajándékozott a tartományi képviselőház akciójához, amelyhez öt önkormányzat is csatlakozott. Újvidék mellett Petrőcön, Nagybecskereken, Verbászon, Rumán és Mačvanska Mitrovicán összesen tízezer hárs-, nyár- és nyírfát, feketefenyőt, tölgyet, illetve szivarfát ültetnek el a Zöld hét akció keretében.

Igor Mirović tartományi kormányfő hársfát ültet a tartományi kormány épületéhez tartozó parkban (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović tartományi kormányfő hársfát ültet a tartományi kormány épületéhez tartozó parkban (Fotó: Ótos András)

A Vajdaság Erdői Közvállalat jelenleg 110 ezer hektáron gazdálkodik. Az uniós szabványok szerint a csatlakozó országok területeinek 40 százalékát erdők kell hogy borítsák. Ez Vajdaság esetében 690 ezer hektár fás területet jelentene, ám a tartomány területének jelenleg csak hat százaléka fásított.

Az erdősítés terén tehát nagy feladatok várnak a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárságra. A következő 5–7 évben még 150 ezer hektár erdősítését tervezik, a cél ugyanis a fás területek megduplázása – hangsúlyozta Vladimir Galić környezetvédelmi titkár.

– Jelenleg parkokban és közintézmények területein tudunk fásítani, ugyanis a fél évvel ezelőtt jóváhagyott környezetvédelmi nyilatkozat ezt irányozza elő. A tényleges erdősítéshez és a szélvédelmi zónák létrehozásához jól megalapozott tanulmányokra van szükség, amelyek a környezetvédelmi követelmények mellett figyelembe veszik a gazdasági és a jogi tényezőket is. Elsősorban törvényes lehetőséget kell teremteni az erdők újratelepítésére, ugyanis nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Vajdaság területeinek túlnyomó része szántóföld. Jelenleg önkormányzati szinten folynak a felmérések arról, hogy mely területeket lehetne fásítani. Ezen adatok összegzése márciusra várható.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója (Fotó: Ótos András)

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója (Fotó: Ótos András)

A legrosszabb helyzetben Észak- és Közép-Bánát van. Nagykikinda községben például a fás területek mindössze 0,6 százalékot tesznek ki, Bánát északi részén pedig csak egyszázalékos a fásított területek aránya. Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója szerint régiónkban követhetőek lennének azok a nyugat-európai példák, amelyek a szélvédelmi zónák kialakítására összpontosítottak. Több uniós ország ugyanis jelentős eszközökkel támogatja azokat a gazdákat, akik a földterületeiken úgynevezett „szélvédelmet” alakítanak ki, azaz fasorok ültetésével óvják a művelhető terület minőségét és humusztartalmát. Az ilyen és hasonló környezetvédelmi intézkedések az ökológiai szempontokat figyelembe véve segítik a mezőgazdaság fejlődését.

A környezetvédelmi kérdéseket és intézkedéseket a jövőben prioritásként kell kezelnünk Vajdaságban – mondta az eseményen Igor Mirović tartományi kormányfő.

– Elsődleges célunk tudatosítani a zöld területek megóvásának és megteremtésének fontosságát. Jelenleg több vízgyár és víztisztító megépítését is tervezzük, s a kivitelezésükhöz szükséges tervdokumentáció elkészítésére több mint másfél millió eurót különítünk el a jövő évi költségvetésből – hangsúlyozta Mirović.

A tartományi kormányfő kiemelte, hogy az elfogadott környezetvédelmi nyilatkozat értelmében a zöld területek növelése mellett a jövőben hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a tömegközlekedési eszközök villamosenergia- és gázmeghajtásúak legyenek, de közvetlen cél a műanyag zacskók használatának a teljes betiltása is.