2021. június 16., szerda

Négyszáz migránst szállítottak el

Egy napra rá, hogy a zombori polgárok spontán összejövetelen és fölvonuláson tiltakoztak a migránsok tömeges jelenléte miatt, a rendőrség mintegy négyszáz migránst gyűjtött össze a város különböző pontjairól. A zömmel fiatal férfiakból álló csoportot hét autóbusszal, megkülönböztető jelzést használó rendőrautók kíséretében elszállították a preševói táborba.

Forrás: N1
Forrás: N1

A Zomborban illegálisan tartózkodó migránsok a buszpályaudvar környékén, elhagyatott épületekben, parkokban húzták meg magukat, de olyanok is akadtak, akik motelszobát béreltek.

Számuk érezhetően csökkent a városban, viszont a polgárok folytatták a tiltakozást. A második menetelésen már mintegy 150-en vonultak a Szentháromság térről a főutcán a helyi önkormányzat épülete elé, majd a Megyeházát övező parkba. Ezúttal a rendőrség képviselője is megszólalt.

Mile Suzić, a közbiztonságért felelős elöljáró hangsúlyozta, hogy a rendőrség számára legfontosabb a város közbiztonsága, és ezért mindent megtesz. Emlékeztetett, hogy a migránsprobléma 2016-ban robban ki a városban, amit sikerült csitítani, és mindmáig nyugalom honolt Zomborban. Néhány nappal ezelőtt viszont újra túlcsordult a pohár, amikor újabb migránshullám érte el Szabadka, Nagykikinda és Zombor környékét.

– A csütörtöki áttelepítés nem az önök szerda esti tüntetésének folyománya volt – mondta a tiltakozóknak Suzić rendőrparancsnok –, a belügyi szervek előkészített akciójához különböző minisztériumi, egyéb hatósági engedélyeket kellett szerezni, a szervezésben a helyi önkormányzat is részt vett, a kettő mindössze véletlen egybeesés.

A rendőrparancsnok arra kérte a fölvonulókat, hogy tartózkodjanak a hasonló spontán megmozdulásoktól, mert az amúgy is kis létszámú rendőri szerveknek biztosítaniuk kell az ilyen összejöveteleket, amivel elvonják az állományt a valós probléma kezelésétől. Gyülekezni, tiltakozni persze lehet, de a törvényes keretek között – fűzte hozzá. Elmagyarázta, hogy a továbbiakban a migránsok is csupán a törvény szavatolta módon közlekedhetnek a városban, aki pedig nincsen Zomborban bejelentve, nem is tartózkodhat a településen. Az pedig, aki szobát, lakást, tanyát, egyéb épületet ad bérbe számukra, szabálysértést követ el – tette hozzá Suzić.