2024. április 25., csütörtök

Cipősdobozba zárt szeretet

Várják azok jelentkezését, akik bármilyen módon kivennék részüket a karácsonyi jótékonysági akcióból

Javában zajlik a cipősdoboz-akció, amit karácsony közeledtével a gyermekek megajándékozásának céljával vállal magára évek óta a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákcsapata a bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ koordinálásával. Nyúl Zoltántól, a központ vezetőjétől, lelkipásztortól az akcióval kapcsolatban megtudtuk, hogy az idén is az eddig megszokott formában várják a felajánlásokat. A korábbi évek gyakorlatával összhangban elsősorban a szegénysorsú gyerekeket szeretnék megörvendeztetni, és mindig igyekeznek egy-egy új helyszínre is eljuttatni a színespapírba csomagolt, ajándékkal teli dobozokat.

– Tizedik éve zajlik vidékünkön is a cipősdobozakció. Nem titkolt szándékunk, hogy ezúttal főleg a tájainkon összegyűjtött és megpakolt dobozokkal bonyolítsuk le az ennél jelentősen régebb óta zajló megmozdulásunkat.

Ezért is szolgál nagy örömünkre, hogy az eddigiekhez képest több iskola jelezte felénk, hogy szeretne bekapcsolódni az akcióba. Erre azért is van nagy szükség, mert évről évre több egyéntől, tanintézménytől érkezik hozzánk igény az ajándékdobozokra, és az utóbbi időben lankadt a gyerekek, felnőttek adományozási lendülete. Tavaly a vidékünkön összegyűjtött, ajándékkal teli 800 dobozból 18 helyszínre jutott. Az idén az az egyértelmű célunk, hogy ezt a számot túlszárnyaljuk. Emellett érkezett adomány az anyaországból is, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat akciója nyomán, amit Vajdaság összesen 40 tanintézményében, művelődési egyesületében és gyülekezetében nyújtottunk át a gyerekeknek – nyilatkozta Nyúl Zoltán, aki elmondta azt is, hogy az adománygyűjtési akcióval igyekeznek majd megszólítani a külföldre költözött honfitársainkat is a legnépszerűbb közösségi portálon keresztül.

Az idén akció sikeréért a Kosztolányi Dezső Gimnázium sporttagozatának harmadikosai a felelősek, akik mellett Dognár Alex, az intézmény tanára áll, a kommunikációs segítségük pedig Sörfőző Szügyi Judit. A gyűjtőpontok listája nem csökkent, ugyanazokon a helyeken lehet átadni az adományokat, amelyeken a múlt évben. Az akció Facebook-oldalt is kapott (Cipősdoboz-akció), és ezen is feltüntetik a színhelyeket, gyűjtőpontokat, illetve a támogatásban részt vevő intézményeket.

 – Felhívjuk adományozóink figyelmét, hogy nem kell díszpapírba csomagolni a cipősdobozokat, hiszen ezt az aktivistáink, vagyis a Kosztolányi diákjai megteszik. Ha mégis dobozonként juttatják el hozzánk, kérjük, tüntessék fel rajta, hogy fiús vagy lányos jellegű ajándékról van-e szó, illetve melyik korosztálynak szánják a tartalmát.

Emellett teljesen különálló módon, akár egy reklámzacskóban eljuttatva is várjuk az adományokat, amiket majd a diákcsapat rendszerez és becsomagol – mondta el Nyúl Zoltán, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen szempont alapján juttatják el egy-egy közösséghez az ajándékokat.

– Van olyan település, iskola, amit már évek óta hagyományosan útba ejtünk, de igyekszünk mindig új helyszínt is bevonni az akcióba. Sajnos időben és távolságban mért korlátaink miatt a tőlünk messzebb levő helyszíneket nem tudjuk vállalni. Azonban továbbra is várjuk azoknak a közreműködőknek a jelentkezését, akik bármilyen módon szeretnék kivenni részüket a cipősdoboz-akció vajdasági eseményeiből – mondta végül Nyúl Zoltán.

Az adományok leadásának határideje december 10-e.