2024. április 25., csütörtök

Hamarosan elkészül a Bányai János Emlékház

A bácsfeketehegyi épület könyvtárként és közösségi térként fog működni

Bányai János irodalmár, egyetemi tanár 2016-ban hunyt el. Örökségét a  Bányai János Irodalmi Alapítvány vállalta magára, és a magyar kormány támogatásával megvásárolta Bányai szülőházát. Könyvtárat és közösségi teret alakítanak ki benne, amely számos rendezvénynek ad majd otthont. Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnöke arról számolt be a médiának, hogy az emlékházzal egyben emléket állítanak a neves irodalmárnak, valamint új közösségi térrel gazdagítják Bácsfeketehegyet.

– Bányai János halálakor fogant meg az ötlet, hogy valamit tenni kell, ha meg akarjuk őrizni a múltunkat és valamilyen jövőt képzelünk el itt Vajdaságban, Bácsfeketehegyen. Valami maradandót kell tenni ezért. Bányai János nagyon szeretett olvasni, ezt mindenki tudta róla, így az elsődleges az volt, hogy megteremtsük az olvasás lehetőségét. Ezért az ő emlékére újítjuk fel ezt a házat, és egy korszerű könyvtárat alakítunk ki. Ez idevonzza majd a fiatalokat, és lehetőséget ad arra, hogy új könyveket olvassanak, akár elektronikus, akár nyomtatott formában. Ehhez természetesen teret tudunk adni és könyveket biztosítani. Mivel belül elég tágas a hely, ezért rendezvények szervezésére is kiváló lesz, pl. író-olvasó találkozókra, díjkiosztókra, és akár gyermekek táboroztatására is alkalmas lesz – mondta el Szűcs, majd kiemelte, hogy Magyarország kormányának segítségével és majdnem kizárólagos támogatásával valósul meg ez a projektum. Az emlékház kiépítésén két éve folyik a munka.

– Vélhetően jövő év elejére befejeződik a munka az emlékház kialakításán, és át lehet adni az épületet. A bácsfeketehegyiek számára ez óriási lehetőség arra, hogy itt tovább tudják építeni a közösségüket. Mint tudjuk, Bácsfeketehegyen erős magyar közösség él, és ezt meg kell őrizni. Ez az emlékház is ennek a szolgálatába fog állni. Természetesen egy dolog felépíteni valamit, de tartalommal is meg kell tölteni. Ez azt jelenti, hogy a munka nagy része még hátra van. Az alapítvány ebben segíteni fog, de elsősorban a helyiekre támaszkodunk – nyilatkozta az elnök.

A Bányai János Emlékház (Ótos András felvétele)

A Bányai János Emlékház (Ótos András felvétele)

A teljes projektum összértéke kb. 150 millió forint, és az eredeti házat nemcsak felújítják, hanem ki is bővítik – tudtuk meg Szűcstől.

– A régi épület Bányai János családi háza volt, itt született, nevelkedett, s halála napjáig visszajárt ide. Ehhez épült hozzá az új rész, amelyet egy régi fészer helyén alakítottunk ki. Itt egy hatalmas olvasóterem kap helyet, könyvespolcokkal, asztalokkal stb. Emellett lesz egy kisebb konyha is, illetve vizesgóc – számolt be az elnök.

Nyitókép: A Bányai János Emlékház (Ótos András felvétele)