2024. április 25., csütörtök

Támogatás a falun élő nőknek

Óbecse község területén csaknem negyvenen vettek részt az ingyenes tanfolyamokon és előadásokon

Szerbia 12 önkormányzatának egyikeként Óbecse is részese volt annak a projektnek, amely a szerb kormány támogatásával, az Európai Unió anyagi forrásaiból a nemek közötti egyenjogúság megteremtését és a nők erősítését tűzte ki célul. A hat hónapig tartó Kulcslépések a nemi egyenjogúságért elnevezésű projekt eredményeit egy zárókonferencián ismertették a nyilvánossággal.

Péterrévén ingyenes varrótanfolyamot tartottak (Fehér Rózsa felvétele)

Péterrévén ingyenes varrótanfolyamot tartottak (Fehér Rózsa felvétele)

Óbecse község területén elsősorban a falvakban élő nők számára szerveztek olyan képzéseket, amelyek az elhelyezkedésben segíthetik majd őket vagy elérhetőbbé teszi számukra a közszolgáltatásokat. A résztvevők varrótanfolyamon, számítógépes képzésen, szerb és magyar nyelvtanfolyamon vehettek részt, az óbecsei Egészségház, a Gerontológiai Központ, a Szociális Védelmi Központ és a Városi Színház munkatársai pedig ezeknek az intézményeknek a működéséről és a hatásköreikről tartották tájékoztatást.

A programoknak útmutatóul az önkormányzat 2018 és 2022 közötti, a nők helyzetének a javítását célzó akcióterve szolgált. A nők a varró-, számítógépes és nyelvtanfolyamok mellett megtanultak önéletrajzot írni, de voltak előadások a családon belüli erőszakról, az idősek gondozásról, az egészségről és más hasonló témákról is. Óbecse község területén csaknem negyvenen vettek részt az ingyenes programokon, a legtöbb nő Péterrévén élt ezzel a lehetőséggel.

Jelena Brankov-Čerevicki projektvezető szerint a programok egyik célja az volt, hogy az intézmények, a helyi közösségek, a civil szervezetek és a vidéki női egyesületek között hatékonyabb együttműködés alakuljon ki. Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága által is támogatott projekt értéke 500 ezer dinár volt, ebből a helyi közösségek részére négy varrógépet is vásároltak, amelyeket a helybéli női egyesületek tagjai használhatnak majd.