2024. március 29., péntek

Másfél-két éven belül bezárják a szeméttelepet

Ada község önkormányzata mielőbb rendezni kívánja a kommunálishulladék-kezelést

Az adai képviselő-testület határozata értelmében Ada községben megkezdődött a köz- és magánszféra partnerségében a kommunálishulladék-kezelés megszervezése, amely vonatkozik a szemét szelektálására, gyűjtésére, illetve valamelyik regionális hulladéktárolóba való elszállítására és tárolására. A folyamat lebonyolítására a képviselő-testület hattagú szakértői csoportot nevezett ki Bilicki Zoltán polgármester vezetésével, aki szerint öt-hat hónap alatt eljuthatnak a magáncéggel a szerződés aláírásáig. Kiemelte, hogy a szemételszállítási díj mértékét továbbra is a képviselő-testület határozza majd meg, de az adai szeméttelep bezárása után a szállítási költségek növekedése miatt várható lesz a díjemelés. Ennek mértéke azonban a mindenkori községi vezetőségtől függ, hogy az mekkora terhet hajlandó átvállalni a lakosságtól.

– A hulladékkezelésre vonatkozó képviselő-testületi határozat elfogadásának két fő oka van. Az egyik az, hogy a mostani szemétlerakó kezd megtelni, a másik pedig a lakosság egészségének és környezetnek a védelme. A szerb állam kidolgozott egy idevonatkozó stratégiát, amely meghatározza, hogy hol létesüljenek regionális hulladéktárolók. A községek saját döntésük alapján csatlakoznak valamelyik hulladéktárolóhoz. Ada község közelében két ilyen létesítmény van, az egyik Nagykikinda melletti, amelyet az ASA cég üzemeltet, illetve az Orom melletti regionális hulladéktároló – magyarázta Bilicki Zoltán.

Az adai önkormányzat átengedné egy magáncégnek a szemétszállítást (Csincsik Zsolt illusztrációja)

Az adai önkormányzat átengedné egy magáncégnek a szemétszállítást (Csincsik Zsolt illusztrációja)

– Ada község önkormányzata hosszú hónapokig elemezte, hogy a hulladékkezelésben melyik megoldás lenne számunkra a legjobb. Szerettünk volna olyan megoldást találni, amelynek révén helyben kiépülhetett volna egy hulladékfeldolgozó üzem. Valószínű, hogy hosszú távon anyagi szempontból ez jobb változat lett volna, rövid távon viszont azt igényelte, hogy körülbelül 10 millió eurót fektessünk bele, illetve meg kellett volna szervezni más községekkel a közös hulladékgazdálkodást. Ahhoz, hogy egy ilyen üzem gazdaságos legyen, évente legalább 60 000 tonna hulladék szükséges. Ada község évente 9000 tonna hulladékot termel. Így a környékről más községekkel össze kellett volna fogni, és az ő szemetüket idehordani. Ezt a megoldást nem tartjuk megvalósíthatónak, nem is látunk ilyen jellegű pályázatokat, hogy esetleg pályázati pénzből felépítsünk egy üzemet, az idő viszont szorít bennünket, lépnünk kellett, ezért úgy döntöttünk, hogy köz- és magántőke társításával próbálkozunk meg. Ilyen jellegű szerződése már van Ada községnek a közvilágítással kapcsolatosan, amivel nagyon elégedettek vagyunk, mert sokat spórolunk – közölte a polgármester, hozzátéve, több egyéb lehetőséget is mérlegeltek. Ezek között szerepelt, hogy nem vonnak be magáncéget a szemétszállításba, hanem a Standard kommunális közvállalat hulladékszállító járműveit lecserélik és kibővítik olyan tehergépjárművekre, amelyek nagyobb mennyiségű hulladékot képesek összeszedni, illetve elszállítani a regionális hulladéklerakóba. Ez viszont több százezer eurós beruházást jelentett volna a közvállalatnak és az önkormányzatnak. Akárcsak az a megoldás, amely szerint a Standard tovább gyűjtené a szemetet, elszállítaná a szeméttelepre, ahol azt báláznák, majd a magáncég elvinné a regionális lerakóba. Ehhez a megoldáshoz viszont átrakodóállomást kellett volna építeni.

– Ada község számára pillanatnyilag a legjobb megoldás a hulladékkezelésre a köz- és magánszféra partnersége, ami a későbbiekben is nagyobb mozgásteret biztosít a helyi önkormányzatnak. Eszerint a kommunális közvállalatunk teljes egészében átengedi a hulladékgyűjtést minden településen a privát partnernek, amely ehhez önerőből biztosítja a szükséges szemétszállító járműveket, amelyekkel gazdaságilag kifizetődő elszállítani a szemetet. A helyi önkormányzat gyakorlatilag kilép ebből a tevékenységből, azzal, hogy a szolgáltatás díja nem növekedne mindaddig, amíg a privát partner a helyi hulladéktárolót használná. Ám attól kezdve, amikor a tartományi felügyelőség bezárja az adai szeméttelepet, várhatóan emelkedni fog a szolgáltatás díja. A mindenkori önkormányzati vezetőségnek azonban lehetősége lesz ezt a szolgálgatást finanszírozni, vagyis az önkormányzat a szolgáltatás díjának egy részét átvállalhatja a lakosságtól. Az önkormányzaton múlik, hogy mekkora lesz az első áremelkedés, ráterheli-e a teljes összeget a lakosságra, vagy esetleg részt vállal belőle. A szolgáltatás díját az adai képviselő-testület fogja meghatározni, ahogyan eddig is. A képviselő-testület által elfogadott díjat lehet majd kiszámlázni a háztartásoknak, a privát cég nem lesz monopolhelyzetben. A magáncég a szemétgyűjtést a község egész területén végzi majd, beleértve Törökfalut és Völgypartot is, ahol ezt eddig nem bonyolították le, továbbá bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést, amire különböző kedvezményekkel ösztönzi a családokat – nyilatkozta Bilicki Zoltán.

Az adai szeméttelepet várhatóan az elkövetkező másfél-két évben bezárják. A szeméttelepen jelentkező rendszeres tüzeket csak a létesítmény rekultivációjával tudják megszüntetni. Eszerint gázelvezető csöveket helyeznek el a területen, hogy a gázok kiszabadulhassanak a földből, és ne okozzanak gyulladást a mélyben. Ezenkívül fásított zöldövezetet szeretnének kialakítani a területen. A polgármester megjegyezte, hogy a lakosság egészségének védelmében szeretnék minél előbb megoldani ezt a problémát, mert a tűzesetek alkalmával a környezetszennyezés érinti Adán a Gunaras, a Tobán és a Macedónia városrészt is, majd hozzátette, az önkormányzat célja az, hogy az elkövetkező másfél-két évben anyagilag is felkészüljenek a hulladéklerakó rekultivációjára.