„Málta fuldoklik a mocsokban”

Az újságírógyilkosság körüli fejlemények miatt a kormányfő is lemond

(Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP)

2019. december 3., 15:28 >> 2019. december 3., 16:28

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Bejelentette lemondását Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban sugárzott beszédében. A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.

Rose Vella, a meggyilkolt újságírónő édesanyja (középütt) is részt vett a vasárnapi valettai tüntetésen, amelyen újfent Muscat lemondását követelték (Fotó: AP via Beta)

Rose Vella, a meggyilkolt újságírónő édesanyja (középütt) is részt vett a vasárnapi valettai tüntetésen, amelyen újfent Muscat lemondását követelték (Fotó: AP via Beta)

Vasárnap Vallettában ismét ezrek követelték Muscat azonnali lemondását, ahol Ranier Fsadni népszerű máltai publicista leszögezte, hogy „Málta fuldoklik a mocsokban”, és Muscat minden hitelét elveszítette.

Muscatra egyre nagyobb nyomás nehezedett a hét folyamán Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017. évi meggyilkolásának ügyében, amelyben a fő gyanúsított Málta leggazdagabb embere, Yorgen Fenech. Fenech ellen vádat is emeltek a gyilkosság miatt, de ő ártatlannak vallotta magát. Az üzletember a héten terhelő vallomást tett Muscat volt kabinetfőnökére, Keith Schembrire, aki ez után lemondott posztjáról, kihallgatták, majd őrizetbe is vették, de csütörtökön szabadon távozhatott, és nem emeltek vádat ellene. A merénylet tényleges elkövetőit már nem sokkal a gyilkosság után sikerült elfogni. „Két évvel ezelőtt kormányfőként azt ígértem, hogy igazságot fogunk szolgáltatni Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának ügyében, és most azt szeretném mondani, hogy én álltam a szavam” – jelentette ki Muscat.

Joseph Muscat nyilatkozik a sajtónak

Joseph Muscat nyilatkozik a sajtónak

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságírónő halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át többek között Konrad Mizzi miniszternek, aki a héten szintén lemondott.

A 45 éves Muscat 2013 óta Málta miniszterelnöke. Legutóbb 2017-ben, előrehozott választáson aratott győzelmet. A választást azért kellett megtartani, mert a Panama-iratok néven ismertté vált off-shore-botrányban a kormányfő közvetlen környezetének érintettsége is felmerült. A Panama-iratok Máltát érintő ügyeit szintén Caruana Galizia tárta fel.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége