2024. április 20., szombat
MÁLTAI ÚJSÁGÍRÓ-GYILKOSSÁG

Fenech kijött, de nem hagyják szökni

Szabadon engedték, de szigorú rendőri felügyelet alá helyezték pénteken Yorgen Fenechet, a két évvel ezelőtti máltai újságíró-gyilkosság ügyében múlt héten őrizetbe vett üzletembert. Azért figyelik továbbra is szigorúan, nehogy külföldre szökjön. Fenechet egyébként a múlt hét óta négyszer vették őrizetbe, miután rendre letelt az előzetes őrizetbe vétel maximális, 48 órás időtartama. Először akkor vették őrizetbe, amikor jachtján megpróbálta elhagyni Máltát. Fenech Málta leggazdagabb embere.

Csütörtökön a tüntetők újfent a kormányfő lemondását követelték, Muscat azonban közölte, nem fontolgat ilyesmit (Fotó: AP via Beta)

Csütörtökön a tüntetők újfent a kormányfő lemondását követelték, Muscat azonban közölte, nem fontolgat ilyesmit (Fotó: AP via Beta)

Előzőleg Joseph Muscat máltai miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze annak nyomán, hogy a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben kirobbant botrány egyre erősebb hullámokat ver a politikai elit körül. A kormányülést követő, péntekre virradóra tartott sajtótájékoztatóján Muscat bejelentette, elutasítja az ügyben gyanúsított Yorgen Fenech kegyelmi kérelmét. Fenech azt állította, az újságírónő meggyilkolása Keith Schembri ötlete volt, aki hétfőn mondott le kabinetfőnöki tisztségéről.

Daphne Caruana Galizia számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják ezt.

Az ügy miatt a héten lemondott Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke és Konrad Mizzi turisztikai miniszter, Christian Cardona gazdasági miniszter pedig közölte, felfüggeszti kormányzati tevékenységét. Schembrit kedden kihallgatták, majd őrizetbe vették, de csütörtökön délután vádemelés nélkül szabadon engedték.

Az újságíró-gyilkosság ügyében Yorgen Fenech őrizetbe vétele hozott fordulatot. Fenechet egy összekötő „mártotta be” a kegyelemért cserébe. Rendőrségi források szerint a gyanúsított, Melvin Theuma (aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett) lényeges információkkal látta el a nyomozókat. A taxisofőr állítólag azt vallotta, hogy közvetítőként szolgált Fenech és Galizia gyilkosai között. Azt állította, hogy 150 ezer eurót vett át Fenechtől, s a pénzt az elkövetéssel vádolt három férfinak adta át.

Fenech kegyelmi kérelme érdekében ügyvédeinél George Vella máltai elnöknek szóló hivatalos levelet helyezett letétbe, amiben azt állította, bizonyítékai vannak Shembri, Mizzi, Cardona, illetve mások ellen is a kormányfő környezetéből.

Független vizsgálatot!

Az Európai Parlament azonnali látogatás keretében újabb vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön a jogállamiság máltai helyzetének feltérképezése céljából, Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pedig pénteken arra szólította fel a máltai kormányt, hogy biztosítsa a vizsgálat függetlenségét. Joseph Muscatnak címzett levelében aggodalmát fejezte ki azon állítások miatt, amelyek szerint a kormány politikai nyomást gyakorol a nyomozás menetére.

Arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely megakadályozhatja a nyomozás teljes függetlenségét vagy átláthatóságát.

„Felszólítom önt és kormányát, gondoskodjon arról, hogy a független nyomozócsoport az újságíró családja és a máltai társadalom egésze számára igazságot szolgáltasson” – fogalmazott, hozzátéve, végig követte az ügy fejleményeit, és továbbra is szorosan figyelni fogja a nyomozás folyamatát.