2024. április 25., csütörtök

Az AIDS elleni küzdelem világnapja

Vajdaságban az idén 53 HIV-vírussal fertőzött esetet regisztráltak, Szerbiában hivatalosan 2756 személynél diagnosztinálták ezt a betegséget

December elseje, az AIDS elleni küzdelem világnapja, amelyről 31. alkalommal emlékeznek meg. Ez a nap alkalom arra, hogy a nyilvánosság figyelme a jelenlegi járványügyi helyzetre irányuljon, valamint arra ösztönözze a társadalmi közösségeket, hogy megkülönböztetéstől mentesen mindenki számára biztosítsák a hozzáférést a HIV-megelőzéshez, valamint a kezeléshez, gondozáshoz és támogatáshoz a HIV-fertőzött emberek számára.

Szerbia idei országos kampánya egészségügyi intézmények, intézetek és szervezetek összefogásával valósul meg, számos konferencia, fórum és sajtóesemény szerveződik a világnap köré. Maga a kampány november 22-én kezdődött és december végéig tart.

Idén is nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, Szerbia-szerte ingyenes szűréseket és tanácsadást szerveznek. A szűrések a kampány ideje alatt legtöbb esetben ingyenesek, beutaló nélkül történnek, az eredményről pedig fél óra múlva tájékoztatják a résztvevőket. Ma Nagybecskereken végeznek vizsgálatot tíz és húsz óra között, hétfőn kilenctől kettőig, majd hét órától éjfélig ingyenes szűrést tartanak a Szabadkai Közegészségügyi Intézet első emeletén is. A kampány alatt Csókán, Nagykikindán és Újvidéken is végeznek ingyenes HIV-szűréseket.

A szakemberek felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés minél előbbi megállapításának fontosságára. Ez nem csak a vírus továbbadásának kockázata miatt fontos, hanem a kialakult betegség kezelése szempontjából is kiemelten jelentős, hisz ma már nagyon hatásos terápia létezik.