2024. április 20., szombat

A Török Áramlat a béke jelképe

Összekötötték a TANAP és a TAP gázvezetékeket Törökországban

Január 8-tól működésbe léphet a Török Áramlat gázvezeték - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök ma Edirne városában, ahol összekötötték a transzanatóliai vezetéket (TANAP) a transzadria-gázvezetékkel (TAP). A déli gázfolyosón keresztül az Azerbajdzsáni Köztársaságból Törökországon át Európa földgázellátását is biztostják.

A transzanatóliai gázvezeték európai csatlakozásának nyitóünnepségén Erdogan kijelentette, hogy a projektum a legkézzelfoghatóbb jele Törökország békés víziójának.

- Történelmi pillanat tanúi vagyunk az országaink és régiónk számára. Hangsúlyoznom kell, hogy ez egy békeprojekt is, mindenekelőtt az országaink közötti mély barátság jelképe. A TANAP az Azerbajdzsántól Európáig elnyúló 3 500 kilométeres energiafolyosó legfontosabb eleme – fogalmazott a török elnök.

A hét éve épülő transzanatóliai vezeték évi kapacitása 16 milliárd köbméter földgáz. Ebből Törökország saját szükségleteire 6 milliárd köbmétert tart meg, a fennmaradt 10 milliárd köbméternyi gázt viszont az európai piacra szánja.

A vezetékek csatlakoztatásának ünnepi ceremóniáján Szerbiát Maja Gojković, a szerbiai parlament elnöke és Aleksandar Antić energetikai miniszter képviselték. A Török Áramlat európai vezetékrendszerének kiépítésében ugyanis Szerbia is érdekelt. Országunkban az eddigiekben 370 kilométernyi vezetéket fektettek le a gázfolyosó folytatására. A 403 kilométeres szerbiai szakasz a bolgár határtól a magyar határig vezet majd.

Nemrégiben Dušan Bajatović, a Srbijagas közvállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a tervek szerint jövőre be is fejezik a vezeték kiépítését, amelyről három helyen jutunk majd energiaforráshoz: Paraćinnál, Belgrádnál és Nagybecskereknél. Ezzel Szerbia gázszükségleteit teljesen ki tudják elégíteni, így az északi és keleti vezetékeken érkező földgázt országunk kivitelre szánja a jövőben – részletezte a Srbijagas közvállalat igazgatója, aki szerint földrajzi helyzetének köszönhetően Szerbia a jövőben a régió egyik fő gázforgalmazójává válhat.