2024. április 16., kedd

Migránsok ellen tiltakoztak Zomborban

Az elégedetlen polgárok szerint félő, hogy a helyi lakosok saját kezükbe veszik családjuk védelmét

Szerdán este spontán tiltakozás alakult ki a város központjában. Előbb a közösségi felületeken többen jelezték, hogy érezhetően növekedett a migránsok jelenléte a városban, és problémák is akadnak velük. Mintegy hetven polgár gyűlt össze a Szentháromság téren, majd negyedórás téblábolást követően többek kezdeményezésére elindultak a főutcán a helyi önkormányzat épülete felé. A tiltakozó megmozdulásnak nem volt sem hivatalos szervezője, sem szónoka, az egybegyűltek a puszta vonulásukkal fejezték ki elégedetlenségüket.

A főutca derekán a menetoszlop belefutott a fiatal migránsok egy csoportjába, mire a zomboriak „Kifelé Zomborból!, meg „Tűnjetek haza!” jelszavakat kezdtek kiabálni. A migránsok átmentek a túloldalra, és ezzel le is csillapodtak a kedélyek. A főutca végén, a szökőkútnál újabb migránscsoport került a menet útjába, a fiatalok az ingyenes, nyilvános internetszolgáltató környékén gyülekeztek. Közülük ketten nem fogták föl, hogy a menetelők éppen az ő jelenlétük ellen tiltakoznak, majd amikor erre rájöttek, elégedetlenségüknek adtak hangot. A komolyabb incidens kialakulását rendőrjárőr előzte meg, aki elvezette és előállította a két migráns fiatalt. Amikor a menetelők visszafordultak, azt tapasztalták, hogy kisebb csoportok, köztük gyerekekkel is, a gyengébben kivilágított mellékutcákba húzódnak a főutcáról.

Az önkormányzat nem adott egyéb információt a Zomborban tartózkodó migránsokkal kapcsolatosan, mint hogy a sikarai befogadó táborban 93 személy, köztük 52 gyerek van elhelyezve. A helybeliek viszont azt tapasztalják, hogy ennél a számnál jóval többen vannak a város utcáin, de arról fogalmuk sincsen, hogyan, mikor kerültek a környékre, hol húzódtak meg, meddig szándékoznak maradni, és merre mennének.

A Menekültügyi Hivatal 2019-es nyilvántartása szerint szeptemberrel bezárólag Szerbiában kilencezer újonnan érkezett migránst regisztráltak, közülük 8500-an fiatal férfiak, menekült státuszért pedig mindössze 134-en folyamodtak.

A szerda esti tiltakozó felvonulás résztvevői szerint a migránsok napról napra növekvő jelenléte közbiztonsági kérdés, az önkormányzatnak és a hatóságoknak azonnal tájékoztatniuk kellene a lakosságot a városban tartózkodó migránsok számáról, arról, hogy ismert-e személyazonosságuk, hol lettek elhelyezve, meddig maradnak, és az állam miként szavatolja a zomboriak teljes biztonságát. Ellenkező esetben fennáll a lehetősége, hogy a helyi lakosok saját kezükbe veszik személyes és családjuk védelmét, ami növeli a migránsokkal szembeni türelmetlenséget és feszültséget.

A közösségi oldalakon megjelent reakciók szerint nem kellene visszaélni a migránsok kiszolgáltatott helyzetével, az utcáról humánusabb körülmények között kell elhelyezni őket, azokkal szemben pedig hatóságilag eljárni, akik vétenek a közrend ellen, mindeközben legfontosabb a zomboriak biztonsága. A helyi önkormányzatnak pedig, még ha a menekültügyi probléma megoldása meghaladja lehetőségeit vagy illetőségét, bár kommunikálnia kell a helyzetet a polgárok megnyugtatása érdekében.

A migránsok fokozott jelenléte ellen tiltakozók megegyeztek, hogy folytatják az esti, tiltakozó sétákat.