2024. április 25., csütörtök

Lesz-e lengyel háborús emlékmű Zentán?

Negyvenkilencedik ülését tartotta meg a zentai községi képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi, 49. ülésének legnagyobb vitát kiváltó napirendi pontja kétségkívül a II. világháborúban állítólagosan itt elesett lengyel pilótáknak készítendő emlékmű kérdése volt.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Az emlékművet a mezei háborús légiflotta három katonájának szentelnék, akik Zentánál az 1944. szeptember 10. és 11. közötti éjszakán estek el az 1586-os repülőrajhoz tartozó gép lezuhanása következtében. Az objektum tervezetét az adai Prostor Településrendezési, Tervezői és Mérnöki Kft. dolgozta ki, és a Népkertben helyeznék el. Zenta községhez a Lengyel Köztársaság belgrádi nagykövetsége fordult kezdeményezéssel ez ügyben, lokációt kérve az emlékműnek; a költségeket teljes mértékben ők állnák. A zentai községi tanács megerősítette az emlékmű emeléséről szóló rendeletjavaslatot, és a községi képviselő-testület elé utalta megvitatás és elfogadás céljából.

A vitát az robbantotta ki, hogy Pedrag Popović képviselő hiteles (amerikai és magyarországi) digitális forrásokból származó dokumentumokat mutatott be az ülésen, amelyek szerint a fent említett eset egyáltalán nem történt meg, ezért nem kellene elhamarkodott döntést hozni. Dr. Zsoldos Ferenc csatlakozott véleményéhez, mondván, a pozitív döntéshozatalnak abban az esetben lenne igazi értéke, amennyiben azt egyöntetűen elfogadnák, ezért a napirendi pont elnapolását kérte a testülettől mindaddig, amíg a lengyel állam egyértelmű bizonyítékokkal nem szolgál az esemény kapcsán. Javaslatát végül elutasították, a napirendi pontot pedig elfogadták. A végleges döntést az ügyben a szerb kormány fogja meghozni.

A további napirendi pontokat, amelyek legtöbbje az oktatási intézmények iskolaszéktagjai mandátumának megszűnéséről, illetve kinevezéséről szóltak, különösebb vita nélkül elfogadták. Az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy a testület nem tűzte napirendre a felsőhegyi helyi közösség tanácsának feloszlatásával kapcsolatos javaslatukat, és elmondták, részükről ennek ellenére még nem zárult le az ügy.