2024. április 19., péntek

Nyertes üzleti tervek a Mezőgazdasági Iskolában

Kiváló üzletei terveket mutattak be a diákokból álló csapatok

Iskolanapot ünnepeltek a topolyai mezőgazdasági középiskolában. Tóth Tibor, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, hogy ebből az alkalomból idén már harmadik éve szerveztek a diákokból álló csapatok részére vállalkozás tervezéséről szóló vetélkedőt, melynek keretében a csapatok egy egyelőre még csak virtuális vállalkozásuk számára készítettek üzleti tervet. A terveket prezentálták egy szakmai zsűri előtt, melynek tagjai figyelembe vették az előadásmódot, a megvalósíthatóságot, a terv alaposságát és kreativitását és egyéb fontos szempontokat is.

A győztesek kabalájukkal és mentorukkal (Tóth Péter felvétele)

A győztesek kabalájukkal és mentorukkal (Tóth Péter felvétele)

Vanyúr Gabriella, a Topolyai Vállalkozók Általános Egyesületének a titkára is tagja volt a zsűrinek, és a prezentációk meghallgatását követően elmondta, hogy csak szuperlatívuszokban lehet értékelni a csapatok felkészültségét, kreativitását, ami az üzleti tervek elkészítésében nyilvánult meg. A prezentációkat is professzionális módon adták elő.

Tíz csapat nevezett be, és közülük a nyertes egy olyan üzleti tervet prezentált, melynek keretében növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó cég biogáz előállítására specializálta magát. Ezzel egyben a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokra is hangsúlyt helyeztek. Tari Ádám, a nyertes csapat kapitánya az állatorvosi technikusi szakon végzős az idén, és elmondta, hogy valójában az, amit az üzleti tervben összeállítottak, nem áll távol a valóságtól. Nem kizárt, hogy a jövőben valóban egy hasonló vállalkozásba kezdenének csapattársaival, akik szintén olyan családból származnak, ahol mezőgazdasággal foglalkoznak. Az üzleti tervben szereplő cég neve DÁL Company, ami a csapattagok keresztnevének kezdőbetűiből áll össze. Ádámon kívül csapattag még Horti László és Hegedűs Dénes, illetve ott volt még a csapat egyfajta kabalájaként a virtuális alkalmazott, Dusnoki Csaba is. Felkészítő tanárnőjük, mentoruk Nagy Ágota tanárnő volt.

Tari Ádám arról is ismert már, hogy augusztusban a fiatal legények kategóriájában első lett a topolyai Parasztolimpián. Megvannak tehát már a most még csak virtuálisan létező jövőbeni vállalkozásnak az alapkövei, de Ádám saját magáról ugyanakkor elmondta, hogy most a középiskola befejezése után egyetemi tanulmányokat szeretne folytatni.

A szakemberekből, szaktanárokból álló zsűri minden tagja elismerően szólt a diákok által bemutatott képzeletbeli vállalkozásokról. Volt olyan csapat, mely sütőipari részleg, pékség nyitását tervezi, egy másik kézműves sör előállítására és annak piacra dobásával kapcsolatos üzleti és marketingtervet mutatott be. Egy egészséges és természetes alapanyagokból készülő csokoládé marketingtervét is előadták a diákok, de olyan csapat is volt, melynek virtuális vállalkozása bérszántással foglalkozna. Pontosan felvázolták a tervezetben, hogy hogyan tudnák azt megvalósítani, hogy a szántásra specializálódott vállalkozás versenyképes árakkal tudjon megjelenni a piacon, és hogyan tudnák azt az üzenetet eljuttatni a potenciális vevőkhöz, hogy őket érdemes a szántással megbízni.