2024. április 20., szombat

Rákócziról tanult az egész iskola

Szegedi kiránduláson egy busznyi pacséri diák

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákjai ma reggel tanulmányi kirándulásra indultak Szegedre. A gyerekek közül többen részt vesznek a II. Rákóczi Ferenc-emlékév apropóján szervezett történelmi csapatversenyen is. Méhészkei Kiss Gizella iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy a diákok a múlt évben már bemutatkoztak egy szegedi vetélkedőn.

A legérdekesebb prezentációt az iskola szerb tannyelven tanuló, b-osztályosaitól hallhatták a diákok a pacséri iskola történelem szaktermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A legérdekesebb prezentációt az iskola szerb tannyelven tanuló, b-osztályosaitól hallhatták a diákok a pacséri iskola történelem szaktermében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Múlt évben Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulóját ünnepeltük, az emlékév kapcsán számos történelmi versenyt szerveztek a Kárpát-medencében. Mi egy szegedi székhelyűn vettünk részt három csapattal. Mivel a versenyre való felkészülés nagyon dinamikus, és vizualitásában is érdekes volt, nem csak a „száraz” ismeretanyag, a dátumok és a helyszínek elsajátításából állt, a diákoknak, illetve a tanárainknak annyira megtetszett a megmérettetés, hogy elhatároztuk, egy az idei, II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán szervezett versenyre is nevezünk. Az utazásnak költségei vannak, amit az iskolánk szűkös lehetőségeiből nehezen tudtunk volna biztosítani, ezért arra jelentkeztünk a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány közös pályázatán. Sikeresen szerepeltünk, és a támogatásnak köszönhetően Rákóczit alapul véve plusz tartalmakkal, vetélkedőkkel pezsdítettük fel az iskolánk mindennapjait – nyilatkozta az igazgatónő, akitől megtudtuk azt is, annak érdekében, hogy kiderüljön, kinek lesz még lehetősége eljutni a szegedi tanulmányi kirándulásra, egy iskolabajnokságot szerveztek, amelyen részt vehettek a magyar és a szerb nyelven tanuló diákok is.

– Lak Melinda tanárnő vezetésével többféle vetélkedőt, megmérettetést bonyolítottunk le. Az alsósok részére a kuruc-labanc mesék, a szabadságharcról szóló történetek szolgáltak alapul egy rajzpályázatnak. Plakátkészítő versenyt is hirdettünk arról, hogy ki hogyan éli meg a szabadság fogalmát. A felsősök pedig prezentációt készítettek II. Rákóczi Ferenc életéről, koráról, mai értelmezéséről, amit előadtak egymásnak. Ezt az alsó osztályosok egy csoportja is láthatta, és reményeink szerint ezzel megalapozhatták a korszakra vonatkozó későbbi tudásukat. A diákok közben jegyzetet készíthettek, kicsit felfrissíthették a tudásukat, és ebből tudásfelmérőt írtak. Az iskolabajnokságok, a rajzverseny és a vetélkedők legeredményesebb diákjai szállhatnak fel jutalmul a történelmi versenyre induló csapat autóbuszába – nyilatkozta az iskola igazgatónője, aki elárulta azt is, hogy a pacséri diákok a tanulmányi versenyen való részvétel mellett megismerhetik Szeged belvárosát. Ellátogatnak a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár gyermekrészlegébe, ahol csoportos foglalkozáson vehetnek részt, illetve olyan könyvekkel ismerkedhetnek meg, melyek Rákóczi koráról mesélnek. Felkeresik Rákóczi Ferenc szegedi lovasszobrát is.

Lak Melinda tanárnőtől, illetve a szegedi tanulmányi versenyre készülő 6. és 8. osztályos diákoktól megtudtuk, hogy az iskola többi tanulója csapatokra osztva dolgozta fel II. Rákóczi Ferenc korát, amit valamennyien meghallgattak. A prezentációkkal kapcsolatban pedig átbeszélték az időszakot, a fejedelem ténykedését. A legügyesebb diákok jutalmul díjmentesen tarthatnak a Szegedre tartó versenyzőkkel.