2024. április 19., péntek

Szabadka egy idegenvezető szemével

Novák Attila előadása a város történetéről és neves épületeiről a VM4K-ban
Novák Attila idegenvezető (Fotó: Patyi Szilárd)

Novák Attila idegenvezető (Fotó: Patyi Szilárd)

Csütörtök este a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban Novák Attila idegenvezető, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója Szabadka kincsei egy idegenvezető szemével címmel tartott előadást. Az idegenvezető előadásában városunk legnevezetesebb épületeit ismertette, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mennyire óvjuk értékeinket.

Szabadka belvárosának épületei egyedülálló egységet alkotnak (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka belvárosának épületei egyedülálló egységet alkotnak (Fotó: Gergely Árpád)

Novák Attila előadásának első részében Szabadka olyan neves épületein keresztül ismertette a város történetét, és a szűkebb belváros kialakulásának folyamatát, mint a Városháza, a Zsinagóga, a Népszínház, a Ferences rendház vagy éppen a Raichle-palota. Az idegenvezető elmondta, hogy városunk a folyóktól távol, egy kereskedelmi útvonal mentén alakult ki, azért, hogy a kereskedők számára szolgáljon pihenőhely gyanánt. Így a középkorban, mint a folyóktól távol eső település, nem is vált jelentős központtá. A fejlődés a törökök kiűzése után indul meg. 1743-ban elnyerte a mezővárosi, 1779-ben pedig a szabad királyi városi rangot. Hozzátette, hogy a köztudatban úgy rögzült, hogy a szabad királyi városi rangot Mária Terézia, mint ajándékot adományozta Szabadkának. Valójában a város polgárai busás pénzért, ötvenezer szürke marha árán vásárolták meg a neves rangot az uralkodótól. Ennyi összeget egyetlen magyar város sem volt kénytelen fizetni e címért, ami jól jelzi a város akkori helyzetét. Szabadkának azonban a szabad királyi városi rang sem hozta el a látványos fejlődést, ugyanis ekkoriban a fő kereskedelmi utak a folyókon voltak, így Szabadkát elkerülték. A robbanásszerű fejlődés végül csak 1869-ben indulhatott meg, amikor Szabadka megkapta első vasútvonalát. Az elkövetkező nyolcvan évben rohamtempóban épült fel a ma is látható belváros. Novák Attila elmondta, hogy annak köszönhetően, hogy ilyen rövid idő alatt épült fel a belváros, az itt található impozáns épületek és paloták hasonló stílusban épülhettek fel. Így végül a belváros úgy készült el, hogy épületei egy egységet alkotnak. Az idegenvezető szerint Európa városai között ez egyedülálló tendencia.

A színház épülete eltakarja a Városi Bérpalotát (Fotó: Gergely Árpád)

A színház épülete eltakarja a Városi Bérpalotát (Fotó: Gergely Árpád)

Novák Attila előadásának második felében arra világított rá, hogy mennyire nem őrizzük ennek az egyedülálló belvárosnak az egységét. Rámutatott arra, hogy a városban jelenleg is zajló és tervben lévő építkezési és bontási munkálatok közben Szabadka elveszíti pótolhatatlan kincseit. Többek között elmondta, hogy a mai Népszínház épülete eltakarja a Városi Bérpalotát és az egykori Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotáját. Emellett a Népszínház, ahogy több más a közelmúltban emelt modern épület, egyáltalán nem illeszkedik be a városképbe, hozzátéve, hogy a turisták az olyan régi és egyedi épületekre kíváncsiak, mint például a Raichle-palota, nem pedig a modern épületekre, amelyeket a saját hazájukban is láthatnak. Novák Attila szólt az utóbbi napok híradásaiban gyakran szereplő City Light hirdetőtáblákról is. Szerinte ezek a hirdetőtáblák tovább rontják Szabadka városképét. A Sugárút korábban nevezetes kilátását eltakarják a hirdetőtáblák. Hibának nevezte továbbá azt is, hogy a magyarországi városokkal ellentétben Szabadkán a város nevezetes személyeinek szülőházát, lakóházát, neves történelmi emlékhelyét nem jelzik emléktáblák.

Az előadáson az új hirdetőtáblák ügye is szóba került (Fotó: Gergely Árpád)

Az előadáson az új hirdetőtáblák ügye is szóba került (Fotó: Gergely Árpád)

– Az a baj, hogy nem őrizzük eléggé, amink van, nem értékeljük, amink van. Szabadkán az emléktáblákból is kevés van. Szabadkán megfordulva az ember nem kapja meg azt a benyomást, hogy itt sok híres személy megfordult volna. Pedig a nagy történelmi személyiségek, írók közül sokan jártak nálunk. A városunkba látogatók, Szabadka értékeivel szembesülve, olykor értetlenül állnak az előtt, miért romboljuk kincseinket – zárta előadását Novák Attila.