2024. április 20., szombat

Milyen épület épülhet a lebontottak helyén?

Az elmúlt időszakban nagy port kavart a hír, miszerint Szabadkán a kulturális örökség részét képező Radić fivérek utcában az állam védelme alatt lévő épületeket bontottak le. A 41., 43. és 45. szám alatt található épületeket az alapokig lerombolták. Az eset nagy felháborodást váltott ki a város polgárai között, és több hírportál is foglalkozott az üggyel.

A Községközi Műemlékvédelmi Intézet pénteken adott ki közleményt, amelyben arról értesíti a nyilvánosságot, hogy az intézményhez november 29-éig semmiféle kérvény nem érkezett feltételekért a Radić fivérek utcában lebontott házak helyén történő építkezésekhez.

„A Radić fivérek utcában a 41-43-45. számú házak a védett utcakép részét képezik. Ehhez mérten a megjelölt helyen kiadásra kerülő esetleges építkezés terveihez a műemlékvédelmi feltételek tartalmazni fogják, hogy az utcaképbe mindenben illeszkedő, és az eredeti homlokzatokkal megegyező utcafront kialakítására kerüljön sor, így biztosítva Szabadka, különösen a Radić fivérek utca egységének a történelmi, kulturális, várostervezési és építészeti értékeit.
A tervek előkészítése és azok kivitelezése a Községközi Műemlékvédelmi Intézet építész szakmunkatársa folyamatos felügyelete alatt fog történni” – olvasható a Silling Léda, az intézmény igazgatója által aláírt közleményben.