2024. március 29., péntek

A rászorulók karácsonyáért

Adománygyűjtés az iskolák bevonásával – Hamarosan indul a kibővített népkonyhaprogram Kishegyesen

Az ünnepek közeledtével mindenki többet gondol az ajándékozásra, de sajnos vannak olyanok, akik nem engedhetnek meg maguknak még szerény meglepetést sem. A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete azok a gyerekek számára szervezett gyűjtést, akik családja nehéz anyagi körülmények között él, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi szervezetének titkára (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi szervezetének titkára (Lakatos János felvétele)

– Ezt az akciót már több évre visszamenőleg megszervezzük, az általános iskolákkal karöltve. Felhívtuk a diákok figyelmét, hogy amennyiben lehetőségük van, akkor ajándékozzanak édességet, tanszert, játékokat, esetleg téli ruhákat és lábbelit a Vöröskeresztnek. Az összegyűjtött dolgokat a rászoruló gyerekek között osztjuk ki a község területén, az ünnepek alkalmával. A gyűjtésben a község minden iskolája részt vesz, és tanároktól függően volt néhány osztály, amely idáig kiemelkedően teljesített a gyűjtés során. Fontos megjegyezni, hogy ez a program nyitott, aki szeretne hozzájárulni a gyűjtés sikeréhez, az magánszemélyként nyugodtan felkereshet bennünket a Vöröskeresztben és átadhatja az adományát. A gyűjtésben bárki részt vehet – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy az eddigi évek során a gyűjtésnek köszönhetően kb. 100 községbeli gyermeket sikerült megörvendeztetni az ünnepek során.

A Vöröskereszt egyik legjelentősebb programja a Népkonyhaprogram. A december közeledtével ez igen aktuálissá vált, tudtuk meg Fontányitól.

– Az idei évtől szeretnénk kibővíteni a népkonyhaprogramot, vagyis heti három alkalom helyett heti öt alkalommal szeretnénk egy tál ételt osztani a rászorulóknak. Az ételosztás 8 hónapon keresztül fog folyni, és emellett az étel minőségét is szeretnénk javítani. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb hozzájárulásra van szükség az önkormányzat részéről, s most arra várunk, hogy az illetékesek ezt jóváhagyják. Bízunk benne, hogy a lehető leghamarabb megérkezik a pozitív válasz, mert azután napokon belül be tudjuk indítani a népkonyhaprogramot – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a népkonyha mellett hamarosan élelmiszer- és higiéniai-csomagokat fognak szétosztani a rászorulók között. Kishegyes Község Szociális Központjával közösen dolgoznak azon, hogy a csomagok mihamarabb megérkezzenek a községben és eljussanak a rászorulókhoz. Reményeik szerint már december elején kiosztják az étel- és higiéniai csomagokat, amelyeket a tartományi katonai tartalékokból biztosítanak.