2024. március 29., péntek

Kokoškov: Senkitől sem félünk

A szerb férfi- és női válogatott is jó eséllyel pályázik a tokiói kvótára

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) svájci központjában (Mies) kisorsolták annak a négy-négy férfi- és női tornának a csoportbeosztását, amelyeken az utolsó tokiói olimpiai kvótákat szerezhetik meg az eddig indulási jog nélkül álló országok.

A férfiaknál 24 nemzet verseng 4 helyért. A szabályok értelmében a négy, egyenként hatcsapatos tornán két csoportot alakítottak ki. A csoportok első két helyezettje játssza az elődöntőt keresztrendszerben (A1–B2, B1–A2), a győztesek pedig a döntőben megvívhatnak a tokiói szereplésért. Szerbiának szerencsés sorsolása volt, hiszen az egyik torna házigazdája lesz. Belgrádban a Dominikai Köztársaság és Új-Zéland lesz a Sasok ellenfele a csoportkörben, a B jelű hármasban pedig Puerto Rico, Olaszország és Szenegál kapott helyet. A hatosból vélhetően az olaszok jelentik majd a legnagyobb kihívást, de biztató előjel, hogy a szerbek idén már háromszor (egyszer a vb-n is) megverték a leendő riválist.

Minden ellenfelünket tiszteljük, de senkitől sem félünk – fogalmazott Igor Kokoškov, akit a múlt héten neveztek ki a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjára. – Senkit sem fogunk naiv módon alábecsülni, és mindegy egyes mérkőzésre teljes koncentrációval fogunk készülni, hiszen ezen a tornán egyetlen rossz nap megbosszulhatja magát. A klubszezon után a kosárlabdánk legjavát kell nyújtanunk, hogy Szerbia kijusson az olimpiai játékokra” – jelentette ki az NBA-ben a Sacramento stábjában dolgozó szakember.

A férfitornák beosztása (június 23–28.)

Belgrád (Szerbia), A csoport: Dominikai Köztársaság, Új-Zéland, Szerbia. B csoport: Puerto Rico, Olaszország, Szenegál.

Kaunas (Litvánia), A csoport: Litvánia, Dél-Korea, Venezuela. B csoport: Lengyelország, Szlovénia, Angola.

Victoria (Kanada), A csoport: Görögország, Kína, Kanada. B csoport: Uruguay, Csehország, Törökország.

Split (Horvátország), A csoport: Németország, Oroszország, Mexikó. B csoport: Tunézia, Horvátország, Brazília.

Nincs kifogás

A nőknél 16 ország küzd meg 10 helyért, hiszen eddig csak a házigazda Japán és a 2018-as világbajnok Egyesült Államok helye biztosított az ötkarikás játékokon. A selejtező érdekessége, hogy a két kvótás ország is részt vesz. Ilyen módon a kvartettekből 2 vagy 3 hely szerezhető meg, attól függően, hogy a csoportban szerepel-e Japán vagy az USA. Ezeken a tornákon nincs egyenes kieséses szakasz, a három forduló utáni sorrend dönt a kvótákról. A szerb lányoknak a fiúkhoz hasonlóan szerencséjük volt, hiszen Belgrádban játszhatják meccseiket Nigéria, az USA és Mozambik ellen – előreláthatóan csak a világbajnok jelenthet nehezebb feladatot, így a kvóta megszerzése kötelező elvárás.

A női tornák beosztása (február 6–9.)

Belgrád (Szerbia): Nigéria, Egyesült Államok, Szerbia, Mozambik (2 kvóta).

Ostend (Belgium): Kanada, Japán, Svédország, Belgium (2).

Fosan (Kína): Dél-Korea, Kína, Nagy-Britannia, Spanyolország (3).

Bourges (Franciaország): Franciaország, Puerto Rico, Brazília, Ausztrália (3).