2024. április 19., péntek

Ötven év távlatában

A BOSCH+BOSCH csoport munkáiból nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban
Ladik Katalin

Ladik Katalin

Pénteken nyílt meg a BOSCH+BOSCH csoport és Szabadka elnevezésű kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. A tárlat a csoport 50 éves jubileuma alkalmából készült. A kiállításon Csernik Attila, Kerekes László, Ladik Katalin, Magyar Zoltán, Slavko Matković, Szalma László, Szombathy Bálint, Slobodan Tomanović, Ante Vukov, valamint két, a csoporthoz közeli művész, Ács József és Markulik József alkotásait láthatják. A kiállítás kurátorai Ljubica Vuković Dulić és dr. Ninkov K. Olga művészettörténészek.

Mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója elmondta, hogy ez volt az intézmény egyik legjelentősebb projektuma ebben az évben. Köszönetet mondott a kiállítás szerzőinek, a BOSCH+BOSCH csoport tagjainak, illetve azoknak az intézményeknek, amelyek a múzeum rendelkezésére bocsátották a kiállított alkotásokat.

Dr. Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a kortárs képzőművészetben vannak olyan jelenségek, amelyek hasonló célzattal jöttek létre, mint a 20. század neoavantgárd mozgalmai.

– Tudjuk, hogy ezek már megtörténtek máshol, más körülmények között és nagy amplitúdóval igenis megtalálta a talaját, vállalása nem maradt súlytalan. Ilyen a BOSCH+BOSCH csoport munkássága. Ötven évvel ezelőtt hét fiatal alkotó szerencsés találkozása egy olyan multinacionális helyen, amely egy relatív szabad, megengedő diktatúrában, kellő ellenpólussal konfrontálódva kulturális, művészeti mozgalmat indított, amely a nemzetközi, azaz az egyetemes irányokhoz is csatlakozhatott – hangzott el dr. Fabényi Julia megnyitóbeszédében.

Nebojša Milenković, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum főmuzeológusa leszögezte, a BOSCH+BOSCH csoport története a művészet érvényesülése a közösségben.

– A BOSCH+BOSCH csoport megalakítására vonatkozó ötlet abból indult ki, hogy a művészet lehet az a terület, amely hozzájárul a társadalom fejlődéséhez. Az individuális művészet képviselőiként jól tudták azt, hogy a művészetben mindig el kell menni a végsőkig. Ez a következetesség, és ennek az az ára, hogy el kell menni a végsőkig a sorsunkban – emelte ki megnyitóbeszédében Nebojša Milenković.

A megnyitón a megjelentek megtekinthették Ladik Katalin Tranzit Zoon című videomunkáját és Szombathy Bálint A vonalon című performance-át.

Szombathy Bálint elmondta, annak idején nem azzal a céllal hozták létre ezeket a művészeti alkotásokat, hogy múzeumokban állítsák ki őket. Az ötvenéves évforduló alkalmából jelent meg a Forum Könyvkiadó Intézetnél a BOSCH+BOSCH csoportról íródott kétnyelvű monográfiája. Mint hozzátette, a kiállítás anyaga a többi között a belgrádi, az újvidéki és a nagybecskereki Kortárs Művészeti Múzeumból, valamint a szabadkai Kortárs Galériából származik.

Ladik Katalintól megtudhattuk, hogy annak idején a csoport tagjai nem gondolták volna, hogy ilyen jelentős alkotásokat hoznak létre. Mint kiemelte, szívvel és lelkesedéssel dolgoztak, és azok az irányzatok inspiráltak őket, amelyek akkoriban uralkodtak. A multimediális alkotásainak köszönhetően vált a csoport tagjává.