2024. április 25., csütörtök

Kabók Erika filmje különdíjas

Az erdélyi rendező, Daczó Katalin A völgy hangja című filmje kapta a XIX. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet péntek délelőtt adtak át.

Kabók Erika, lapunk szerkesztője Érccel mért életek című alkotását különdíjjal jutalmazták, valamint a szintén szabadkai Miskolci Renato és Herczeg Zsolt, Penovác Endre, a véletlen művészete című filmje is elismerésben részesült. Különdíjat kapott a budapesti Lukács Csaba Gyökérkeresők – ezredvégi emberkereskedelem című filmje, valamint Fazakas Szabolcs és Barabás Árpád székelyudvarhelyi alkotók A Tejút című alkotása, továbbá különdíjas a Szőnyeg alá söpört negyed című alkotás, amely az erdélyi Székelyudvarhelyről nevező Szabó Attila munkája.
A Szeretünk itt élni című filmért a recski Gál Tamás, a Kilenc hónap háború című alkotásáért a budapesti Csuja László, a Jövő szerdán című munkájáért a pécsi Molvay Norbert vehetett át különdíjat. Mindezek mellett több más díjat és különdíjat is átadtak.
A Kósa Ferenc emlékére meghirdetett XIX. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra a Kárpát-medencéből 116 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A Szemlének november 27. és 29. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.