2024. április 20., szombat

Orbán Viktor csütörtöki reggelije

Orbán Viktor csütörtöki reggelije a tegnapi horvát, de a szerb sajtóban is sokkal nagyobb publicitást kapott, mint az eszéki diákotthon megnyitása, ahol horvát kollégájával közösen vágták át a szalagot.

A magyar kormányfő reggel kilenc órakor tette közzé hivatalos Facebook-oldalán a fotót, amelyen az látható, hogy Eszéken – az espreso.rs szerint az Osijek hotelben – burekot fogyaszt. Az asztalon a tányér mellett egy kávéscsésze és egy jegyzet látható, talán megnyitóbeszédének a leirata, amelyben most is időszerű, de ugyanakkor figyelemkeltő gondolatokat fogalmazott meg. A horvát sajtó „ráugorhatott volna” a Horvátország és Magyarország újbóli összekapcsolásáról szóló gondolatára is, ugyanis erre a mondatra „történelmi leterheltsége” miatt Horvátországban – ahol hajlamosak magyar elnyomásként értelmezni a nyolcszáz éves közös államiságot – szintén sokan felkaphatták volna a fejüket.

Nem ez történt, Orbán Viktor reggelije vitte el a prímet a horvát és a szerb médiában egyaránt. Így volt ez a közösségi hálón is, a miniszterelnök bejegyzése hét óra alatt tizenötezer like-ot kapott, 366-an osztották meg és ezerháromszázan szóltak hozzá, a túlnyomó többség pozitív hangvétellel.

Ki-ki válaszolja meg magának, hogy honnan ez a népszerűség: a fotó üzenete miatt, vagy azért, mert Magyarországon is fölöttébb kedvelik a török konyhának ezt a sokféleképpen ízesíthető nagy találmányát, a böreket?