2024. március 28., csütörtök

Adótörvénycsomag a képviselők előtt

Mali: A gazdasági növekedéshez az adóterhek csökkentésére van szükség
Siniša Mali

Siniša Mali

Miután a köztársasági képviselőház elfogadta a 2020-ra vonatkozó állami költségvetést, Maja Gojković, a parlament elnöke tegnap újabb ülést hívott össze, amelynek napirendjén olyan törvénymódosítások szerepelnek, amelyek adókönnyítéseket hoznak a gazdaság számára. Ezeket ismertetve Siniša Mali pénzügyminiszter rámutatott, az adókönnyítések hozzájárulnak majd a gazdasági növekedéshez és az új munkahelyek megnyitásához.

Mali közölte, a munkanélküliség aránya 9,54 százalék, 1995 óta a legalacsonyabb ráta. Szavai szerint ez az adat bizonyítja, hogy az ország jó úton halad, és a gazdasága fejlődik, egyre több ember jut munkához. Hangsúlyozta, az állam az európai átlagot vette célba, vagyis a munkanélküliséget 6-7 százalékra szeretné leszorítani, vagy még az alá. Ennek érdekében módosítani kell az adótörvényt a foglalkoztatás serkentése érdekében.

– Egyes adók és járulékok megszűnnek, nő a fizetés adómentes része, hogy csökkenjenek a fizetésre számolt kiadások. Tavaly a béradót 63-ról 62 százalékra csökkentettük, jövőre ez 61 százalék lesz. Évről évre csökkenteni kívánjuk az adóterheket, amelyek a fizetéseket érintik, hogy ezzel is növeljük a foglalkoztatást és a fizetésemelést. Az adóterhek csökkentése az állam számára 13,1 milliárd dinár kiesést jelent, vagyis az állam lemond erről a bevételéről, hogy több maradjon a gazdaság számára, hogy a vállalkozók könnyebben szánják rá magukat az újabb beruházásokra és új munkahelyeket nyissanak, valamint növeljék a munkások bérét. Ettől a stratégiától nem állunk el a jövőben sem – hangsúlyozta a parlamenti ülésen Mali, majd azzal folytatta, hogy ezt meg tudják valósítani, a szociális biztosítás kötelező járulékairól szóló törvény módosítására volt szükség.

Elmondta, az adókedvezmény a béradók akár 100 százalékos mentességét is jelentheti a foglalkoztatás első évében, de az adóterhek alacsonyabbak maradnak a foglalkoztatás második (95 százalék) és harmadik évében (85 százalék) is.

A járulékokat 70 százalékkal csökkentik abban az esetben, ha egy vállalat külföldről visszaköltözött állampolgárt állít munkába. Ezzel szeretnék serkenteni azokat, akik visszatérnének külföldről. A foglalkoztatás esetében a nyugdíjalap-terhek is csökkennek majd.

A parlament napirendjén szerepel még a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, a társadalmi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, az adóügyi és adóigazgatási törvény módosítása, a vagyonadóról szóló törvény módosítása, a közigazgatási díjakról szóló törvény módosítása, valamint a javak használatára, megőrzésére és szállítására kivetett adókról szóló törvény módosítása is.