2024. április 24., szerda

Polgárőrséget kapott Újvidék

Božidar Protić, a Demokrata Párt képviselője szót kért a költségvetésről szóló vitában, és ezzel gyakorlatilag felfüggesztette az ellenzék képviselőházi bojkottját

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi ülésén a legfontosabb napirendi pont a kommunális rendőrség elnevezésének a megváltoztatása (ezentúl polgárőrség) és hatáskörének a bővítése volt. Vita tárgyát képezte a városi költségvetés idei megvalósításáról szóló beszámoló is.

Tegnap összeült a városi parlament, a fontosabb napirendi pontok közé tartozott a kommunális rendőrség elnevezésének a megváltoztatása (ezentúl polgárőrség), hatásköreinek a bővítése, és az idei költségvetés megvalósításáról szóló beszámoló (Ótos András f

Tegnap összeült a városi parlament, a fontosabb napirendi pontok közé tartozott a kommunális rendőrség elnevezésének a megváltoztatása (ezentúl polgárőrség), hatásköreinek a bővítése, és az idei költségvetés megvalósításáról szóló beszámoló (Ótos András f

A fontosabb napirendi pontok között szerepelt a személyes asszisztensek és a személyes kísérők finanszírozása, valamint a közműdíjak csökkentése a többgyermekes családok számára. Ezenkívül a tanácsnokok elfogadták az idei városi költségvetés első kilenc hónapjára vonatkozó jelentését, amelynek alapján a tervezett bevétel több mint kilencven százalékát sikerült megvalósítani (22 milliárd dinár). A tervezett költségekre szánt pénznek a 60 százalékát költötték el, ami valamivel több mint 14,1 milliárd dinár. A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a nagyberuházási projektumok megvalósítása terén a leggyengébbek az eredmények, de a városi hatalom véleménye szerint ez megfelel a projektumok megvalósítási ütemének. Mindez a megkezdett, valamint a befejezett munkák elszámolása miatt alakult így. Az év végéig a megvalósítás eredménye követni fogja az ütemtervet.

A kommunális rendőrség elnevezésének a megváltoztatása, és hatásköreinek a bővítése a köztársasági törvény módosításával összhangban zajlik, és az új elnevezése mellett (komunalna policija helyett komunalna milicija, illetve kommunális rendőrség helyett polgárőrség) új hatáskörökkel ruházzák fel. Ezek közé tartozik többek között az is, hogy a polgárőrség dolgozói ezentúl civil ruhában is végezhetik munkájukat, a szabálysértés helyszínéről felvételeket készíthetnek, leállíthatják a járműveket és ellenőrizhetik a vezetőket, valamint információkat gyűjthetnek a polgároktól, azaz nyomozást is végezhetnek.

A szociális védelemről szóló határozatot is megváltoztatták, mert a városi önkormányzat úgy döntött, hogy ezentúl másként finanszírozza a fejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek és a mozgássérültek kísérőit. A legújabb döntés értelmében a költségeket a felhasználó kérelmére fizetik ki a városi kasszából – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió honlapján.

A képviselő-testület tegnapi ülésén szó esett még a regionális szemétfeldolgozás tervéről, az újvidéki önkormányzat kérelemmel fordult a köztársasági szervekhez, hogy biztosítson földterületet a tervezett, dél-bácskai körzet szeméttelepének megépítésére.

Az ülésnek egy váratlan mozzanata is volt, amikor Božidar Protić, a Demokrata Párt képviselője szót kért a költségvetésről szóló vitában. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag felfüggesztette az ellenzék képviselőházi bojkottját. Protić nem kívánt nyilatkozni a felszólalásával kapcsolatban, de annyit elmondott, számára fontosabbak azok a polgárok, akik megválasztották. Veljko Krstonošić, a Demokrata Párt képviselői csoportosulásának vezetője a 021.rs hírportálnak elmondta, meglepődött Protić felszólalásán, mert nem döntöttek a bojkott felfüggesztéséről.