2024. március 29., péntek

Halljátok-e a dalt?

Molnár Krekity Olga és Barta Júlia közös verses összeállításával kezdődik az idei Dudás Kálmán-találkozó

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, s e jeles jubileumot a hétvégén, a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó keretében ünneplik meg.

Barta Júlia és Molnár Krekity Olga (Lakatos János felvétele)

Barta Júlia és Molnár Krekity Olga (Lakatos János felvétele)

A háromnapos rendezvényt egy igen különleges verses est nyitja meg november 29-én, pénteken 19 órakor, a bácsfeketehegyi színházteremben. Molnár Krekity Olga versmondó és a VMVE alapító elnöke, valamint Barta Júlia versfelkészítő első alkalommal tartanak közös előadóestet Halljátok-e a dalt? címmel. A rendezvényen közreműködik Bede Anett és Szenti Áron.

Az összeállítás Király László erdélyi költő versének címét viseli – számolt be lapunknak Molnár Krekity Olga.

– Öt évvel ezelőtt – amikor az első virágfesztivált rendeztük Kishegyesen – kértem fel először Júliát, hogy mondjon ő is verset, hiszen már 1996-tól tagja versmondó egyesületnek, és foglalkozik versfelkészítéssel. Ezt követően az egyesület 20. évfordulóján lépett fel ismét, és szereplése pozitív visszhangot kapott. Tavaly Hajvert Ákos készített egy szerkesztett, '56-os műsort, amelyben ugyancsak szerepelt, majd rátalált erre a Király László-versre, és elkezdtünk dolgozni rajta. Akkor jött az ötlet, hogy rukkoljunk elő egy közös esttel. Nekem volt repertoárom, ő keresett még néhány verset, és készítettünk egy olyan összeállítást, amely végigpásztázza az emberi élet sorsfordító pillanatait, a születéstől a halálig. Benne van ebben a gyerekkor, az udvarlás, a szerelem, a betegség és a halál is. Aztán kiderült, hogy ez a műsor nagyon jól beleilleszkedik a jubileumba, valamint az is, hogy én 50 éve vagyok ezen a pályán – mondta el Molnár Krekity Olga, majd hozzáfűzte, hogy a műsor arra is jó apropó, hogy megemlékezzenek azokról az versmondó barátokról, akik időközben eltávoztak az élők sorából.

Barta Júlia arról mesélt lapunknak, hogy mindig is szerette a szépirodalmat és a költészetet. Óvónőként a gyermekekkel tanul verseket, mondókákat, nyugdíjasként pedig először gyermek színjátszó csoportot alakított, majd megismerte Molnár Krtekity Olgát és csatlakozott a versmondó egyesülethez. Itt mindent beleadott, hogy a gyerekeket felkészítse a versmondó versenyekre, és nagyon szép sikereket értek el. Barta saját bevallása szerint a versben nemcsak a szépséget keresi, hanem egy kicsit terápiaként is gondol rá.

– Ha az egyedüllétben valaki elkezd verseket olvasni, az elfelejti a baját, bánatát. Épp ezért mindig verset olvasok, amikor több időm van. Nyolcvanéves vagyok, és a versek életem valamely szakaszához közel állnak, legyen az szép vagy szomorú. Olga segítségével 7-8 verset olyan szinten megtanultam, hogy a költők üzenetét talán hitelesen tudom tolmácsolni – mondta el Barta, majd hozzáfűzte, hogy különösen a műsor címadó verse áll közel hozzá, ami a magyar nyelv megtartó erejéről szól és a családról.

Végezetül azt is megtudtuk Barta Júliától, hogy az összeállításban tizenöt vers hangzik el, emellett a zene és az ének is szerepet kap benne.