2024. április 23., kedd

Megújul a fűtési rendszer

Az adai Bartók Béla Zeneiskolában a második félévtől központi fűtéssel melegítenek

Hamarosan gázüzemű központi fűtésrendszer épül ki az adai Bartók Béla Zeneiskolának és a Szarvas Gábor Könyvtárnak helyet adó épületben, miután a zeneiskola sikeresen pályázott az elavult fűtési rendszer felújítására a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Közösségi – Nemzeti Kisebbségi Titkárságnál.

Bács Annamária igazgatónő (Csincsik Zsolt felvétele)

Bács Annamária igazgatónő (Csincsik Zsolt felvétele)

A beruházás összességében 2,5 millió dinárba kerül, amelyet Ada község önkormányzata az önrésszel, valamint a tervek elkészíttetésével és a műszaki ellenőrzés finanszírozásával támogat, illetve a költségekhez csekély összeggel hozzájárul a zenede is. A szabadkai Cim Gas Kft. végzi a munkálatokat, amelyek magukban foglalják két új gázkazán beszerelését, a régi gázvezetékek cseréjét és az új radiátorok felszerelését a zeneiskola és a könyvtár helyiségeiben.

Bács Annamária, a zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint a munkálatok a gyermekek biztonságának és a tanítás zavartalanságának fenntartása érdekében a téli szünidő ideje alatt, vagyis december 24. és január 15. között zajlanak.

– A központi fűtésrendszer kiépítésével az a nagy álmunk válik valóra az adai zeneiskolában, hogy ne külön-külön kelljen fűtenünk minden tantermet. Jelenleg egyes tantermekben gázkonvektoros fűtés van, más tantermekben villanykályhával melegítünk. Ezt váltja majd ki a központi fűtésrendszer, ami a szakemberek szerint gazdaságosabb, valamint minden tanteremben és folyosón egyforma hőmérséklet lesz. Fontos továbbá a gyerekek biztonsága érdekében is, hiszen a gázkonvektorok nyílt lánggal üzemelnek, itt viszont majd csak meleg víz kering a rendszerben, ami jóval biztonságosabb. A központi fűtés nemcsak a zeneiskola tantermeiben lesz bevezetve, hanem az egész épületben, így a földszinten a könyvtár helyiségeiben, illetve az emeleti termekben is. Az épületben panelradiátorokat szerelünk fel, a gázfűtés marad, csak központi fűtésre fogunk áttérni. Reményeink szerint a második félév kezdetére, január 15-ére egy központi fűtéssel felszerelt iskolába fogunk visszajönni. A munkálatokra a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Közösségi – Nemzeti Kisebbségi Titkárságtól 2,1 millió dinárt kaptunk, ami a költségek nagy részét fedezi. Jó az együttműködésünk Ada község önkormányzatával is, amelynek illetékesei sokat segítenek az előkészítés és a kivitelezés fázisaiban. Az önkormányzat anyagilag is támogatja a munkálatokat, amihez szerény összeggel a zeneiskola is hozzájárul majd – közölte Bács Annamária, aki hozzátette, hogy a tartományi oktatási titkárság nemcsak a fűtési rendszer megújításához járult hozzá, hanem 30 000 dinárral támogatta a november 22-én megtartott Chopin-est lebonyolítását is, ami igen jól sikerült. Az igazgatónő ennek kapcsán kiemelte, hogy az adai zeneiskola ötödik alkalommal tartotta meg tematikus rendezvényét, amellyel a komolyzenét népszerűsítik, ismert zeneszerzőket és dallamokat megszólaltatva. Az esten az adai zeneiskola diákjai és tanárai mellett felléptek a szegedi, a zentai és a nagykikindai zeneiskola növendékei is. A programot jövőre is szeretnék folytatni, akkor barokk estet terveznek.