2024. március 29., péntek

A három öreg még tartja magát

Minden tekintetben érdekes férfiteniszidény zárult vasárnap Madridban. Noha az évad előtti jóslatok azt sugallták, hogy 2019-ben az ifjú nemzedék átveheti a vezető szerepet, erre nem került sor, továbbra is a három nagy öreg, Rafael Nadal, Novak Đoković és Roger Federer vezeti a ranglistát, ők nyerték meg a négy nagy tornát öt 1000-es rangú serleg kíséretében. Néhány fiatal azonban már valóban közelít, s hogy bekövetkezik-e a nemzedékcsere, az a következő, 2020-as idény titka.

A legnagyobbak triója immár nyolcadszor zárt a ranglista első helyén, 2005 óta pedig az év végén legalább ketten ott voltak az első háromban. Az első tízben négy újonc, Danyiil Medvegyev, Sztefanosz Cicipasz, Matteo Berrettini és Roberto Bautista található, Gaël Monfils három év után tért vissza a tíz közé, az éllovas trión kívül pedig tavaly is ott volt még Dominic Thiem és Alexander Zverev.

Az első tízben négy 23 éves vagy fiatalabb foglalt helyet, ami 2009 óta először fordult elő.

A 2019-es teniszesztendő arról is emlékezetes marad, hogy sok ismert játékos vetett véget a pályafutásának. A legismertebbek a cseh Tomáš Berdych, a spanyol David Ferrer, a ciprusi Markosz Bagdatisz, a spanyol Nicolás Almagro, a szerb Janko Tipsarević, az orosz Mihail Juzsnyij és a fehérorosz Max Mirnyij.

Rafa Nadal győzött a Roland Garroson, a US Openen, Rómában és Montrealban, döntős volt az Australian Openen, elődöntős Wimbledonban és még négy 1000-es tornán. Ötödször volt a győztes Davis-kupa-csapatának tagja, és ötödször zárta az évet a ranglista első helyén, ahol hétfőn a 200. hetét kezdte meg.

Đoković, aki november 4-én adta át az első helyet, az idén nyert az Australian Openen, Wimbledonban, Madridban, Párizsban és Tokióban, míg Rómában döntőt, a Roland Garroson pedig elődöntőt játszott.

A 38 éves Federer a top 10 legidősebb tagja, és 17. alkalommal végzett a legszűkebb elitben, amivel maga mögött hagyta Agassit és Connorsot. Federer Miamiban nyert, Wimbledonban döntős, a Roland Garroson elődöntős volt.

A 26 éves Thiem Indian Wellsben és további négy tornán nyert, döntőt pedig az évzáró mestertornán és a Roland Garroson játszott. Danyiil Medvegyev Cincinnatiben és Sanghajban nyert, a US Openen és Montrealban döntős volt, Sztefanosz Cicipasz megnyerte az évzárót, és elődöntős volt az Australian Openen. Zverev a tavalyinál gyöngébb évet zárt, Berrettini pedig két 250-es tornán győzött, és a US Openen volt elődöntős. Bautista Wimbledonban jutott a négy közé, Monfils legnagyobb idei sikere pedig a montreali elődöntő.

Đokovićon kívül még négy szerbiai volt sikeres. Dušan Lajović Umagban győzött, Monte-Carlóban döntős volt, Györe László Rióban nyert, São Paulóban, Budapesten és Umagban elődöntős volt, Filip Krajinović Budapesten és Stockholmban, MiomirKecmanović pedig Antalyában veszített döntőt.