2024. április 20., szombat
ALBÁNIAI FÖLDRENGÉS

Negyvenre nőtt az áldozatok száma

Újabb 13 halottat emeltek ki tegnap a romok alól, így az áldozatok száma 40-re nőtt. Durrës tengerparti városban, amely az egyik legnagyobb kárt elszenvedett település, továbbra is kutatnak az esetleges túlélők után. Mindazonáltal rohamosan fogy a remény, hogy élve találnak meg embereket a romok alatt.  A közeli Thumane városban hat halálos áldozatot találtak az éjjel, de itt már nem kutatnak tovább, mert nem látják értelmét. Eddig 46 embert hoztak ki élve a romok alól.

A 6,4-es erősségű, kedd hajnali rengésnek és a több száz kisebb utórengésnek (amelyek között voltak 5-ösnél is erősebbek) több mint 650 sérültje van, közülük 10-nek az állapota súlyos. Tegnap  délelőtt is voltak utórengések, és ezek is hátráltatták az esetleges túlélők utáni kutatást.

Mintegy 2100 ember még a katasztrófa utáni második éjszakát is sátorban töltötte, újabb erősebb rengéstől tartva, pedig sok tengerparti szálloda lehetővé tette, hogy az otthonukat elvesztők vagy azok, akik félnek visszatérni házukba, megszállhassanak ott a mentés idején. Vannak olyan megrongálódott épületek, amelyekbe a visszaköltözést kifejezetten nem ajánlják a hatóságok, amíg statikusok meg nem vizsgálják őket.