2024. március 29., péntek

Gulyás: jelentősen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon

Jelentősen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A kormány előző napi ülésén áttekintette a migrációs helyzetet. Gulyás Gergely ismertette: 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen kísérlet pedig a múlt héten.
A miniszter azt mondta, hogy új technikával próbálnak a migránsok az ország területére bejutni: két ponton is az államhatár alatti alagutat fedezett fel a rendőrség. Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni.
Gulyás Gergely hozzátette: az európai helyeztet is értékelték, megállapítva, hogy lényegesen szélesebb körű bizalmat élvez az Európai Bizottság az előző napi szavazás után, mint amit a bizottság elnöke kapott nyáron. Kitért arra is, hogy a magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, és biztosak benne, hogy Várhelyi Olivér Európa és Magyarország javát fogja szolgálni tevékenységével.