2024. március 29., péntek

Hadjárat a Fekete Péntek ellen

Miközben az utóbbi években Európát is jócskán meghódította a Black Fridaynek, azaz Fekete Pénteknek nevezett vásárlási láz, Franciaországban többek keresztes hadjáratot indítottak a jelenség ellen. Parlamenti képviselők törvényben tiltanák be az Amerikából begyűrűzött és a karácsonyi ajándékozási kedvet meglovagoló Black Friday reklámozását. Elsősorban a hatalmas környezeti szennyezésnek akarnak gátat szabni, amit generál.

"Ezzel a nappal két probléma is van. Az egyik az ökológiai egyensúly. Tavaly például az internetes vásárlások miatti csomagküldés a tízszeresére nőtt, ami a szállítás révén az üvegházhatást erősíti. A másik gond a fogyasztók tömeges megtévesztése hamis reklámokkal" - mondta Delphine Batho korábbi környezetvédelmi miniszter, aki jelenleg zöldpárti parlamenti képviselő.

A francia közlekedési miniszter sem ért egyet azzal az érvvel, hogy a Fekete Péntek fellendítően hat a gazdaságra, mert csakis az online platformok kaszálnak rajta. Ezt a véleményét a környezetvédők is osztják. A héten több tucatnyi aktivista állta el az utat az Amazon párizsi elosztó központjánál.

"Ma reggel kiskereskedőkkel találkoztam, akik azt mondták nekem, hogy ők ezzel a nappal egyáltalán nem nyernek. Tudják, hogy mindez kizárólag az internetes óriáscégek javát szolgálja, de ennek ellenére ők is kénytelenek beszállni a versenybe" - közölte a francia zöldpárti képviselő, Delphine Batho.

Egy felmérés szerint Franciaországban 5,9 milliárd eurót tesz ki a feketepénteki kereskedelmi forgalom. Egy család ilyenkor átlagosan 239 eurót költ el. Nem Franciaország az egyetlen, ahol ez a jelenség ellenérzést kelt. Olaszországból és Németországból is hallani tiltakozásokat.