2024. március 29., péntek

Máltai újságírógyilkosság

Őrizetben a kabinetfőnök

Kihallgatták, majd őrizetbe vették Keith Schembrit, a máltai kormányfő frissen lemondott kabinetfőnökét Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggésben.

Keith Schembrit az után állították elő, hogy a gyilkossági ügy fő gyanúsítottja, Yorgen Fenech üzletember közölte a rendőrökkel: bizonyítani tudja, hogy a kabinetfőnöknek tudomása volt korrupciós ügyekről. Fenech célja, hogy elnöki kegyelmet kapjon, ha cserébe segít felgöngyölíteni a gyilkosságot.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek, aki kedden szintén lemondott posztjáról. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.