2024. április 25., csütörtök

A szocialisták gyógyítanának

Ivica Dačić pártja szembeszállna a pártváltogatás gyakorlatával
Ivica Dačić

Ivica Dačić (fotó: Beta)

A Szerbiai Szocialista Párt elejét venné a politikai szféra egyik krónikus betegségének, a pártváltogatásnak. A jelenség kifejezettségéről a Crta vonatkozó kimutatása is tanúskodik: 2016 és 2019 között a hatalom különböző szintjein 657 parlamenti vagy képviselő-testületi képviselő igazolt át egyik politikai csoportosulásból valamelyik másikba. A vizsgált 170 városból és községből 107-ben jegyeztek pártváltást. A legtöbb átigazolás Topolán történt (25), Brusban (22), továbbá a belgrádi Stari grad községben, Zaječaron (21), Pancsován (20), Lapovón (15), valamint Paraćinban, Knjaževacon, Zomborban és Kragujevacon (14-14). Az öt élvonalas politikus átlagban négyszer váltott pártot vagy választási listát az említett időszakban.

Đorđe Milićevićnek, az SZSZP köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének elmondása szerint a párt a képviselőházról szóló törvény 30. szakaszának a módosítását kezdeményezi. Az egyetlen mondatos törvényes rendelkezéshez, amelynek értelmében a megválasztott parlamenti képviselők részvételével frakciók alakulnak, hozzátennék azt a mondatot, hogy miután a képviselő egyik pártból átigazol a másikba, nem csatlakozhat másik parlamenti frakcióhoz – magyarázta Đorđe Milićević, megjegyezvén, hogy a képviselői mandátum szoros összefüggésben áll a politikai stabilitással.

A Blic napilap értesülései szerint az ellenzék nem támogatja a javaslatot, mert álláspontja szerint annak a rendelkezésre álló felszólalási idő rövidülése, valamint a parlamenti bizottságokból való kiszorulás lenne a következménye.

Országos szinten továbbra is Maja Gojković (SZHP) jelenlegi házelnök a legismertebb és legaktívabb pártváltogató: megjárta a Népi Radikális Pártot, a Szerb Radikális Pártot, a Néppártot, a Szerbia Egyesült Régióit, majd innen iratkozott be az SZHP-be.