2024. április 24., szerda

Vajdaság nem a probléma, hanem a probléma megoldása

A Vajdasági Frontot alkotó pártok aktualizálnák a tartomány jogállásának kérdését

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége és a Vajdasági Párt alkotta tömörülés kedd esti, szabadkai együttes ülésén elfogadták a Vajdaság jövője elnevezésű memorandumot. A korábban megalakított Vajdasági Front tagjainak képviselői szerint a dokumentumból a következő alapelv köszön vissza: Vajdaság nem a probléma, hanem a probléma megoldása.

A vajdasági polgárok immár 30 éve kénytelenek szembesülni a hatalom központi szintjeiről érkező azon kijelentéssel, hogy nem jött el az ideje Vajdaságról beszélni, ennél sokkal súlyosabb problémák várnak megoldásra – emelte ki felszólalásában a Danas napilap összeállítása szerint Nenad Čanak, a VSZL elnöke, mondván: a három párt elnöksége azért ült tárgyalóasztalhoz, és azért fogadta el az említett memorandumot, hogy mindenki számára egyértelművé tegye: igenis, itt az ideje Vajdaságról beszélni. Mint hozzátette, ha a szóban forgó három párt nem aktualizálja Vajdaság kérdését, más politikai erők ezt biztosan nem teszik meg.

Vajdaság nem a probléma, hanem a probléma megoldása. A multietnikus, multikulturális, gazdag és fejlett Vajdaság multietnikus, multikulturális, fejlett és gazdag Szerbiát generál. Amennyiben Vajdaságot más attribútumok jellemzik, az terhet jelent Szerbia egészére nézve, és megkérdőjelezi az ország stabilitását. Mi mindannyian itt élünk, és mi, akik mindannyian itt élünk, azért szövetkeztünk, hogy jobbá váljanak a körülmények itt, ahol élünk – fogalmazott Nenad Čanak.

A VHDSZ, a vajdasági horvátok legjelentősebb pártjaként felismerte annak fontosságát, hogy részt vegyen a Vajdaság erősítésének céljából létrejött politikai alternatívában – jelentette ki Tomislav Žigmanov pártelnök. A politikai vezetőszavai szerint a tömörülésnek érdeke, hogy Vajdaság polgárai egy modern államnak lehessenek az állampolgárai. A modern állam decentralizált, ebben kiteljesedhet Vajdaság autonómiája, továbbá érdemben igyekszik az Európai Unió tagállamává válni – hangsúlyozta Tomislav Žigmanov.

Aleksandar Odžić, a Vajdasági Párt elnöke úgy véli, hogy Vajdaság jelenleg egy kifosztott, megalázott és jogfosztott térség. A központi hatalomnak vissza kell adnia Vajdaság politikai és gazdasági szuverenitását, Vajdaság polgárainak pedig a méltóságot és a normális élethez való jogot – tette hozzá, mondván, hogy ezen célokat egyedül a Vajdasági Front valósíthatja meg.