2024. március 28., csütörtök

Fekete péntek van...

… mégsem gyászolunk: inkább vásárolunk

Az idén is eljött a kapitalizmus pirosbetűs konzumünnepe, a fekete péntek. Az eredeti nevén Black Friday akciósorozat egyike azon tenegeren túli kezdeményezéseknek, amelyekkel az utóbbi évtizedben mi is megfertőződtünk. Bár a fekete a mi kulturánkban a komorság és a gyász jelképe, a mai nap hajnalára mégsem szomorúságból virrasztottunk – inkább árengedményeket böngésztünk a világhálón. Az eredeti Black Friday kifejezés manapság ugyanis arra az időszakra utal, amikor a kereskedők a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) elkezdenek átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Egyes felmérések azt mutatják, hogy Szerbiában az idei fekete péntek akciósorozat lesz az eddigi legsikeresebb. A kereskedők ugyanis már hetek óta hirdetik a vásárlási láz ünnepnapját, hihetetlen leárazásokat ígérve. A lábbelitől kezdve a ruházaton át a technikai eszközök széles tárházáig offline és online boltok is akciókat reklámoznak. A Novosti hírportál értesülései szerint az árleszállítások 30 és 90 százalék között mozognak, és a vásárlási őrület akár egy hétig is eltarthat.

Szerbiában nem ok nélkül vált közkedveltté a fekete péntek – fejezte ki véleményét Vladana Hamović közgazdász a Blic napilapnak.

– Az országban a vásárlóerő egyébként alacsony, így az emberek állandóan figyelik az akciókat, leárazásokat és engedményeket. A Black Friday így kivételes alkalom arra, hogy az emberek a saját szükségleteiket kielégítő termékek mellett megszerezzék azt is, amire vágynak. A kereskedők pedig továbbra is profitálnak, hisz különben is jellemzően nagy haszonkulccsal dolgoznak területeinken. Így a 10–30 százalékos kedvezmény még nem jelent gondot számukra. Jól kitervezett akciókkal és árkalkulációkkal a fekete péntek által megvalósított mérleg számukra is kedvező lehet – magyarázta a szakember, aki szerint a minálunk tapasztalható leárazások meg sem közelítik az amerikai kereskedelem akcióit.

– Az Egyesült Államokban tanúja lehettem annak, hogy a Black Friday alkalmából meghirdetett árleszállítások csaknem 100 százalékosak is lehetnek. Pár dollárért olyan minőségi árucikkekhez lehet ilyenkor hozzájutni, amelyek egyébként több ezerbe kerülnek. Európára ez nem jellemző. Nálunk az árengedmények alacsonyabbak, ám mégis úgy szerkesztik meg őket a kereskedők, hogy a vásárlókat magukhoz vonzák – mondta a közgazdász, aki szerint a kulturális és gazdasági különbségek elhanyagolhatóak, ugyanis a fekete péntek alapötlete az, ami évek óta világszinten fenntartja: a vásárlók és a kereskedők közös érdekei jutnak kifejezésre ezen a napon.

Újvidéken a Promenada üzletközpont került a Black Friday őrület középpontjába. Egyes üzletek ugyanis 80 százalékos árleszállítást is ígértek a mai napra. A régió egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában az akciók november 29-étől december 1-jéig tartanak. Tavaly a fekete péntek ürügyén meghirdetett hétvégi leárazás ideje alatt több mint 100 ezren látogattak el a nemrégiben megépített kereskedelmi közponba, annak ellenére, hogy az épületet csak egy héttel az amerikai vásárlási ünnep előtt nyitották meg. A jól megszervezett akciók mellett az idén is ingyenes parkolási lehetőséggel és programokkal várják a vásárlókat – írja a mojnovisad.com oldal.

Szerbiában nem létezik kimutatás arról, hogy a fekete péntek által meghirdetett akciók során mekkorra forgalmat valósítanak meg az üzletek. A régió országaiban viszont hatalmas számokról beszélhetünk. A SrbijaDanas portál információi szerint Horvátországban tavaly egy nap alatt 92,7 millió eurót költöttek el a vásárlók, ami 20 százalékkal több volt a 2017. évi forgalomnál. A kiadott számlák száma pedig négyszeresére nőtt.

Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. Az elmúlt hat év alatt számos őrült és szeszélyes akcióról olvashattunk, de sok üzleti baklövés is napvilágot látott. Az idén már a múlt hét végén elkezdődött a vásárlási láz – írja az index.hu hírportál, amelyen tudósítanak egy hihetetlen fekete pénteki történetről is. Az egyik vezető webáruház oldalán ugyanis egy napig 740 forintért lehetett beszerezni egy 70-80 ezer forintot érő mosógépet, 6490 forintos szállítási díjjal. Az akciók előkészítése közben ugyanis az árazásnál lemaradt pár nulla… A kereskedő az antireklámtól tartva szállítási költséggel együtt összesen 7230 forintért juttatta házhoz a gépet mindazoknak, akik azon a napon megrendelték...

Úgy látszik, mégis érdemes ma böngészni a fekete péntek akcióit… Hátha mi is rábukkanunk egy óriástévére 200 dinárért.