2024. április 19., péntek

Fekete őrület

Halloween napján többször kopogtattak a bejárati ajtómon, mint valaha. A Batmannek, Lady Gagának, cowboynak, szellemnek, csontváznak öltözött gyerekek csoportosan, szüleik kíséretében kértek tőlem édességet trick or treat (csokit vagy csalunk) kifejezéssel üdvözölve. A szülőkhöz fordulva tettem fel a kérdést: Mi ez? Persze pontosan tudtam miről van szó, mégis valamilyen logikus magyarázatot vártam a felnőttektől. A gyávábbik fajta csak vállat vont, de volt, aki az angoltanár házi feladatára (?) hivatkozott. Dühömet elrejtve minden egyes alkalommal elmosolyodtam és finoman emlékeztettem őket, hogy Szabadkán élünk, majd reakciót nem várva finoman becsuktam előttük az ajtót.

Igen, előbb-utóbb minden amcsi dolog megjelenik nálunk, akár indokolt az vidékünkön, akár nem. Így jártunk a Valentin-nappal és a holnap aktuális fekete péntekkel is, amit már hetek óta hirdetnek az üzletek kirakatai és a weboldalak. Sokan lázasan várják, de vannak, akik egyenesen utálják a tolakodó ajánlatokat.

A nagy fekete feliratok országunk háztartási gépeket árusító kereskedéseiben szinte mindenhol 50, 60, 70 százalékos kedvezményeket hirdetnek, a turisztikai irodák pedig 30–50 eurós vagy olcsóbb egynapos shoping-kirándulásokra invitálják a vásárlói közönséget Magyarországra, Ausztriába és Romániába. A külföldi, illetve nyugati országokban sokkal nagyobb leárazások csalogatják a vevőket. Az Amerikából induló fogyasztói ünnep napján más országokban 80 vagy 90 százalékos akciókkal próbálnak megszabadulni a raktárban álló árukészlettől.

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, vajon megéri ez a hazai kereskedőknek? Az elektronikai eszközöket kínáló boltok esetében valószínűleg nem, ezért sokan folyamodnak ál-árleszállításokhoz. Náluk a valós árak sokszor nem alacsonyabbak az eredetinél, korábban felemelik őket, hogy Black Fridayen szebbek lehessenek a százalékok. Minden kereskedő igyekszik kihasználni a figyelemfelkeltés esélyét. Hosszútávon gondolkodnak, eredményes marketingjükkel pedig hatalmas, hűséges vevőkörre tehetnek szert. Nem csoda tehát, hogy százalékjelek és hatalmas Akció, Akcija, Sale feliratok üdvözölnek bennünket az utcákon, mobiltelefonunkon, az újságokban, a tévében. A ruhákat árusító üzletek csupán 10, 20 vagy 30 százalékos kedvezményt adnak. Nekik így is megéri, mivel a fast fashion termékek egyébként is olcsóak az olcsó ázsiai munkaerő és az egyszerű előállítás miatt. Haszonkulcsuk legalább 15 százalék, még a legnagyobb akciók esetében is.

És a vásárlónak megéri? Csak akkor, ha körültekintően, előre tervezve költekezik. A „nagy nap” a hónap végére esik, a fizetések érkezésének szinte legtávolabbi napjára. A fogyasztó már kifizette a számlákat, az albérletet, feltöltötte a hűtőjét és most nagy rajta a nyomás: holnap sok minden olcsóbb. Emiatt akadnak olyanok, akiknek hitelt kell felvenniük ahhoz, ha nagyobb költekezésre szeretnék adni a fejüket. A legtöbb ember erre a napra ütemezi a karácsonyi ajándékok beszerzését szerte a világon. A tengeren túl akár négy napos hosszú hétvégét is terveznek csak azért, hogy önfeledten, vagy inkább eszeveszetten vásárolhassanak. Kivétel nélkül, minden évben hallani a hatalmas tömeg miatt okozott halálesetekről fekete péntek napján. Ezt a tébolyt teszi könnyebbé az online vásárlás, amire nálunk különösen oda kell figyelni abban az esetben, ha nem akarunk átverések áldozatává válni.

Akár utáljuk a Black Fridayt, akár nem, szembe jön velük az utcán, ránk talál az interneten, kopogtat a bejáratunkon, szerencsére előtte is becsukhatjuk az ajtót.