2024. április 20., szombat

Megújuló palicsi fák

A közelmúltban hírt adtunk arról, hogy a Palics Természeti Parkban található Tölgyes fasoron negyven, invazív fajnak tekintett ostorfát vágtak ki. A fák eltávolítása a park revitalizációját szolgálja, és azok helyére a jövőben új növények kerülnek. A közeljövőben a parkban újabb aktivitások várhatóak, amit a Palics–Ludas Közvállalat az éves ütemtervével összhangban, a szükséges engedélyek birtokában hajt végre.

Tanja Jotanović, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársa újságírói kérdésre beszámolt a közeljövőben várható munkálatokról.

A Hegedűs József utcában új parkolóhelyeket hoznak létre (Fotó: Benedek Miklós)

A Hegedűs József utcában új parkolóhelyeket hoznak létre (Fotó: Benedek Miklós)

– Az elkövetkező napokban folytatódnak az aktivitásaink a palicsi nagy parkban. Ez magában foglalja a park revitalizációjának folytatását, aminek soron következő szakaszában a park nyugati részéről, vagyis a Hegedűs József utca keleti oldaláról eltávolítjuk az invazív fajok egyedeit. A közeljövőben itt faültetést is végzünk. Decemberben kerül sor a Hegedűs József utca nyugati oldalának megújítására. A területről már korábban eltávolítottuk a sérült, beteg és balesetveszélyes fákat, így ott jelenleg nincsenek fák, viszont december folyamán megtörténik ezek pótlása – fogalmazott Tanja Jotanović.

Dobó Mártától, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatójától megtudtuk, hogy nem csupán a parkban kerül sor fák eltávolítására, hanem a Bartók Béla és a Petőfi Sándor utcában is.

A Bartók Béla utcában az idős és rossz állapotban lévő kocsányos tölgyeket távolítják el (Fotó: Benedek Miklós)

A Bartók Béla utcában az idős és rossz állapotban lévő kocsányos tölgyeket távolítják el (Fotó: Benedek Miklós)

– A közvállalatunknak nincs olyan magas kosara, amivel a magas és rossz állapotban lévő fák eltávolítását meg tudnánk szervezni, most viszont lehetőségünk van arra, hogy az éves programunk keretén belül olyan gépeket is alkalmazzunk, amikkel el tudjuk végezni a nagyobb növények kivágását. Az említettek mellett a Bartók Béla és a Petőfi Sándor utcában kocsányos tölgyek kerülnek kivételre. Ezek sajnos olyan rossz állapotban vannak, hogy veszélyt jelentenek a környezetre. Természetesen, ha nem is az idén, de jövőre ezek a fák is pótolva lesznek, új fák kerülnek a helyükre – mondta Dobó Márta.

A Hegedűs József utcában a fák cseréje mellett bővítik a parkolót is. Minderről Ljubica Bertović, a Palics Park Kft. munkatársa nyilatkozott a médiának.

– Palics idegenforgalmi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő kommunális és közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Ennek érdekében a jövőben a Hegedűs József utcában 61 új parkolóhely létesül, amelynek összfelülete megközelíti a 830 négyzetmétert. A parkoló az utca keleti oldalán 250 méter hosszan helyezkedik majd el. Az új parkoló tervezésében együttműködtünk a Palics–Ludas Közvállalattal, és a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével készítettük el a terveket. Eszerint a parkolóhelyek között zöld szigeteket alakítunk ki, hogy megőrizzük a park kinézetét. A projektum megvalósításához szükséges tervdokumentáció elkészült, illetve a szükséges engedélyeket is beszereztük – nyilatkozta Ljubica Bertović, akitől azt is megtudtuk, hogy a projektum megvalósításának időpontját még nem határozták meg.